Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.247

Oddlužení, insolvence, osobní bankrot u OSVČ fyzické osoby

Odesláno: 
Otevřeno 1326 x
1 odpověď
 
Zdravím,
jsem OSVČ od 1.9.2016 ale předtím jsem byl bez příjmů a na Úřadu práce. Mám exekuce a nějaké dluhy u soudû většinou škody na majetku. Chci se zeptat jestli mam neakou šanci na oddlužení. Díky
 
Zdravím Vás, každý má v zásadě šanci na oddlužení, jen je nutné, aby byl schopen ze svých příjmů uhradit alespoň 30% závazků svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč.
Jelikož Vy podnikáte až od 1. 9. 2016, je nutné s návrhem na povolení oddlužení ještě nějakou dobu počkat, protože nevíte jak vysoké budou Vaše měsíční příjmy a výdaje na jejich dosažení. V návrhu na povolení oddlužení je totiž nutné doložit Vaše příjmy 3 roky zpětně, proto by Vám pomohlo, kdybyste několik měsíců počkal, až bude zřejmé jaké jsou Vaše průměrné měsíční příjmy z podnikání se kterými můžete pro účely oddlužení počítat. Vaše příjmy je sice možné navýšit i darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytovatel důchodu zaváže hradit Vám určitou částku pro účely Vašeho oddlužení. Dárce by však měl být solventní, na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce a rovněž by neměl být v insolvenci.
Darovací smlouva musí být opatřena úředně ověřenými podpisy obou smluvních stran. Insolvenční návrh je rovněž nutné opatřit úředně ověřeným podpisem navrhovatele.
Jako přílohy k insolvenčnímu návrhu je nutné přiložit:
- seznam majetku
- seznam závazků
- seznam zaměstnanců
- prohlášení o podnikání
- seznam dlužníků
- příjmy za poslední 3 roky
- listiny dokládající úpadek dlužníka, tj. listiny, kterými prokážete vznik a aktuální výši svých závazků, tedy váýzvy k úhradě, aktuální vyčíslení výše závazků od věřitelů. Exekuční příkazy z nich bude zřejmé aktuální výše vymáhané pohledávky, nebo i vyčíslení aktuální dlužné částky soudními exekutory.
Využijte tento čas ke shánění a dohledávání potřebných dokladů a příloh k insolvenčnimu návrhu. Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení je nutné podat pouze na předepsaném formuláři, který je dostupný na stránkách http://www.justice.cz.