Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.493

Exekuce - výpočet přednostní pohledávky exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1443 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazu. Zaměstnanec má osm exekucí nepřednostních. Strhávám z první došlé v pořadí. Nyní doručena devátá exekuce přednostní /zdravotní pojišťovna/.
Nevím si rady jak správně strhávat částky. Myslím si, že budu i nadále posílat na první exekuci vypočtenou první třetinu a druhou třetinu na tuto přednostní pohledávku. Je to tak správně nebo postupovat jinak. Můžete mně prosím uvést příklad na konkrétní částku, zaměstnanec si vydělá cca 12000 Kč v čistém.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, Váš názor je zcela správný. Při výpočtu výše srážek ze mzdy je však rovněž nutné uvést i to, zda je zaměstnanec svobodný, kolik má děti, nebo zda má manželku a kolik má dětí. Všechny tyto okolnosti mají vliv i na výši srážek ze mzdy. Proto zde uvádím výpočet u více variant. Je-li povinný svobodný a bezdětný tak mu k výplatě náleží pouze 8.120,- Kč, srážky ze mzdy na přednostní a nepřednostní pohledávku jsou shodně ve výši 1.940,- Kč. Je-li dlužník ženatý a nemá dítě (nebo je-li svobodný a má 1 dítě se kterým žije ve společné domácnosti), náleží u k výplatě částka ve výši 9.150,- Kč a srážky ze mzdy na přednostní a nepřednostní pohledávku jsou shodné a činí 1.425,- Kč. Je-li povinný ženatý a má 1 dítě, (nebo je-li svobodný a má 2 děti, které s povinným sdílejí společnou domácnost), náleží mu k výplatě částka ve výši 10.180,- Kč a srážky ze mzdy na přednostní a nepřednostní pohledávky činí shodně 980, - Kč, Pokud by byl dlužník ženatý a měl by 2 děti, tak mu musí být vyplacena částka 11.210,- Kč a srážka ze mzdy na přednostní a nepřednostní pohledávku činí shodně 395, - Kč. Pokud by byl dlužník ženatý a měl 3 děti, tak mu musí být při mzdě ve výši 12.000,- Kč čistého vyplacena celá mzda, neboť jeho mzda by nedosahovala ani výše nezabavitelné částky ze mzdy povinného a srážky ze mzdy by tedy nebylo možné provést. Výši splátek ze mzdy lze vypočítat i na webu http://www.vyplata.cz