Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.484

Exekuce na mzdu od více výplatců (výsluha a plat, mzda)

Odesláno: 
Otevřeno 896 x
1 odpověď
 
Exekutor / správce daně / celní úřad vydal exekuční příkazy na výplatu výsluhové renty a zároveň na zaměstnavatele, přičemž u zaměstavatele se ponechává nezabavitelná částka a u výsluhy se bere vše.
Jelikož je mzda nižší než výsluha, zůstává mi menší nezabavitelná suma, než kdyby to bylo naopak (nezabavitelnou částku by posílal výplatce výsluhy). Mohu požadovat změnu v exekučních příkazech? Je postup, kdy mi je ponechána nižší nezabavitelná suma, zákonný?
 
Zdravím Vás, dle mého názoru by se měly oba příjmy (mzda i výsluha) sečíst a výše srážek z těchto příjmů by se tedy měla počítat jako ze součtu mzdy a výsluhy, a v exekučních příkazech jednotlivým plátcům příjmu uložit jak vysoké částky z jednotlivých příjmů srážet a jaké částky Vám vyplácet, případně, že se mají srážky z příjmů provádět jen z jednoho příjmů, např z výsluhy a celá mzda a zbytek výsluhy by Vám měl být vyplácen. S ohledem na výše uvedené skutečnosti mám za to, že celní úřad pochybil, pokud by postupoval jinak, než že by výši srážek z obou příjmů počítal z jejich součtu, ale tyto příjmy by považoval za příjmy samostatné, čímž by Vám skutečně mohlo být sráženo více než činí nezabavitelná část příjmu. Orientační výši srážek z příjmů lze zjistit na stránkách http://www.vyplata.cz, kam je rovněž nutné i zadat, zda máte manželku a kolik máte nezaopatřených či nezletilých dětí. Pohledávky celního úřadu jsou pohledávky přednostní i tuto věc je nutné do kalkulátoru správně zadat.