Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.423

Exekuce účtu - jak zaplatit poplatky bance za vedení účtu ad. služby?

Odesláno: 
Otevřeno 1185 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, 08/2016 mi byl zablokován účet exekucí, jde o pohledávku ve výši 30.000 Kč z okresní správy sociálního zabezpečení OSSZ. Na účtě jsem měla částku 5.000 Kč a ten den co mi zablokovali účet, jsem platila kartou a utratila 1.000 Kč, v bance mi řekli, že se nejdříve strhnou poplatky banky a poté zbylá část jde na exekuci (podle mého názoru je to logické), bohužel opak byl pravdou. Přišel mi dnes (04.10.2016) dopis, že jsem na účtě těch 1000 Kč v mínusu a na exekuci odeslali celou částku co byla na účtě tedy 5000 Kč, tudíž mi byl vlastně vytvořen dluh u banky. Je vůbec možné, aby banka odeslala všechny peníze na exekuci, aniž by si strhla poplatky?Volala jsem na správu pohledávek banky, abych tedy dluh v bance uhradila a tam mi bylo řečeno, že těch tisíc korun uhradit nelze,že cokoliv pošlu na účet, tak jde na exekuci, tudíž mi neustále bude růst dluh na účtě a k tomu penále. Můžete mi prosím poradit, jak v této situaci postupovat?
Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, banka postupovala v souladu s exekučním příkazem vydaným soudním exekutorem a exekutorovi tedy zaslala peníze, které jste měla na účtu v okamžiku doručení exekučního příkazu. K bankovním poplatkům uvádím, že ty si banky obyčejně strhávají z účtu až koncem měsíce, a to dle počtu pohybů na účtu a případně i podle provedených transakcí, takže je logické, že bankovní poplatky se vždy odečítají na konci měsíce a nikoli v jeho průběhu.
Na Vašem místě bych dluh vůči bance uhradila přímo na pobočce banky, kde je veden účet a současně bych tento účet rovněž i zrušila, mám za to, že to je jediný způsob jak zajistíte, že dluh u banky bude uhrazen a tato částka nebude zaslána exekutorovi. Pokud jste dosud nepožádala o výplatu nezabavitelné částky z účtu povinného, můžete o ni požádat v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), vězte však, že Vy i s ohledem na předchozí platbu kartou tuto nezabavitelnou částku dostanete poníženou, o tuto platbu, a případně i o dluh na bankovních poplatcích. Nezabavitelná částka určena povinnému činí dvojnásobek životního minima, což činí celkem 6.820,- Kč, takže byste měla dostat vyplacenu částku ve výši 5.820,- Kč nebo ve výši 4.820,- Kč. Pokud Vám již byla nezabavitelná částka vyplacena, podruhé o její výplatu ji nežádejte, neboť o výplatu nezabavitelné částky ze mzdy lze požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu soudního exekutora. O tomto by Vás měl exekutor v písemné formě poučit. V zaměstnání bych se dohodla na zasílání mzdy v hotovosti nebo složenkou, takže byste již účet nadále nepotřebovala.