Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.965

Exekuční dražba podílu nemovitosti - vliv zhodnocení pozemku v čase

Odesláno: 
Otevřeno 811 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem spoluvlastníkem zahrady s povinnou neteří, která je v exekuci. 2010 jsme se dědictvím staly spoluvlastnicemi zahrady, já mám 7/8, neteř 1/8. Exekutor byl o tom informován, ale přesto nekonal a nevyhlásil v roce 2010 dražbu na tu část, která se týká povinné. Po opakovaných upomínání z mé strany, se exekutor 2016 rozhodl udělat odhad této nemovitosti, dražba zatím vyhlášena nebyla. Podle odhadce se ceny pozemků od roku 2010 výrazně zvýšily a proto bude cena našeho společného pozemku odhadnuta vysoko. Protože jsem draženou část chtěla vydražit, bude to o hodně dražší.
Může exekutor vyhlásit dražbu na část pozemku, který je v exekuci, na tu vyšší částku, která se odhadovala až v roce 2016, když v roce 2010 byly ceny daleko nižší a tento stav zavinil exekutor?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, cena dražených nemovitostí či spoluvlastnických podílu na nemovitostech ve vlastnictví povinných se vždy určuje na základě znaleckého posudku, tedy v tomto případě dle znaleckého posudku z roku 2016.
Pokud máte za to, že Vás exekutor poškodil, budete si muset nejdříve opatřit dostatek důkazů pro své tvrzení a poté se oficiální cestou, a to formou žádosti o náhradu škody způsobenou Vám nesprávným úředním postupem obrátit na soudního exekutora s tím, že Vám způsobil svojí nečinností škodu ve výši ...,- Kč a své tvrzení byste měli rovněž i doložit. Jen uvádím, že zde se jedná o škodu v režimu speciálního zákona, a to zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Pro tyto účely Vám vřele doporučuji, abyste kontaktovala advokáta a v této věci se nechala právně zastoupit, neboť vymáhání tohoto druhu nároků je dosti komplikované a zdlouhavé. Navíc je nutné advokátovi přinést i veškeré listiny, které máte k této věcí k dispozici, a to včetně žádostí exekutorovi, aby v této věci konal. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz, což je přímo odkaz na vyhledávač advokátů v seznamu České advokátní komory (ČAK).