Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.175

Ručení známému na hypotéku a hrozba exekuce z důvodu nesplácení hypotéky hlavním dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 622 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj známý si bral 01/2006 hypoteční úvěr na nákup rodinného domu u Hypoteční banky. Úvěru byl zajištěný zástavním právem na dům který koupil a v úvěru je vedený jako klient č. 1 který ručí domem a má povinnost splácet úvěr. Bohužel měl ale nízký příjem a proto jsem mu pomohl s doložením dostatečného příjmu, aby úvěr dostal. V tomto stejném úvěru jsem teda vedený jako klient č. 2 který ničím neručí.
Z důvodu jeho špatné finanční situace bohužel přestal splácet hypoteční úvěr a dostal se do nakonec do exekuce. Exekuční řízení na známého a jeho manželku začalo 03/2012 a úpadek byl oznámený 10/2013. Banka podala v rámci exekučního řízení návrh na prodej domu a dům byl prodán 03/2016. Dům se prodal za 1.000.000 Kč ale dluh u banky byl celkem 1.400.000 Kč. Dne 11.10.2016 jsem obdržel od Hypoteční banky předžalobní výzvu na uhrazení zbytku částky tj. 400.000 Kč. Proto jsem se chtěl zeptat jestli mám v tomto případě nějakou možnost bránit se proti tomuto záměru banky. Nebo nemám šanci a je lepší se domluvit s bankou na mimosoudním vyrovnání dluhu a předejít tím exekuci i na mojí osobu, kterou mě v dopise banka vyhrožuje. A pokud není možnost se bránit vůči postupu Hypoteční banky, můžu po tom částku kterou po mě vymůže banka, vymáhat tuto částku po známém i když je v exekuci nebo až po skončení exekuce.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nejlepší se s bankou dohodnout, jelikož ve smlouvě o hypotečním úvěru jste uveden jako klient č. 2. Ano, tuto částku, kterou bance takto uhradíte, pochopitelně můžete po Vašem známém vymáhat soudně a následně i exekučně. Jen je otázka, zda toto vymáhání, a to zejména s ohledem na exekuci, která je v současné době proti Vašemu známému vedena, by bylo úspěšné. Mám za to, že až bude exekuce ukončena, a pokud se finanční situace Vašeho známého výrazně nezlepší a pokud Váš známý nemá žádný hodnotnější majetek, asi bych se rozmýšlela, zda tuto částku po něm vymáhat, jelikož bych měla strach, aby to nebyly vyhozené peníze. Proto je nutné mít na mysli i to, zda a kde Váš známý pracuje, za jakou mzdu, zda je ženatý a kolik má dětí a dále i hodnotu jeho majetku, ze kterého by mohl být Váš úspěšně vymožený nárok uspokojen. Toto vše je nutné zvážit než se rozhodnete pro soudní či exekuční vymáhání pohledávky proti Vašemu známému, poněvadž ani advokáti nejsou levná záležitost a náklady soudního řízení rovněž něco stojí.