Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.648

Zadlužení před manželstvím (hypotéka) - může ohrozit majetek nového manžela, manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 994 x
1 odpověď
 
Dobrý den, má přítelkyně si s ex-manželem pořídili byt na hypotéku, kterou společně splácejí na základě mimosoudního vyrovnání. Já vlastním rodinný dům se zahradou. Kdybychom vstoupili do svazku manželského a vznikl by jakýkoliv dluh na bytě (splácení hypotéky) přítelkyně/novomanželky a jejího ex-manžela bude dluhem zatížen i můj dům nabytý před manželstvím?
Děkuji, Miroslav Melka.
 
Zdravím Vás, mám za to, že Vaše nemovitost by exekucí být postižena neměla, není však vyloučeno, že exekutor by mohl postihnout např. Váš účet či mzdu, a to z titulu exekuce na Vaši manželku, kdy je vedlejším účastníkem exekuce i manžel povinného, popřípadě by mohly být i zabaveny movité věci povinného a případně i Vaše. S exekutory je v tomto směru potíž. Pokud by se tak stalo, bylo by nutné podat v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu budete požadovat zastavení exekiučního postihu manžela povinného, s tím, že exekučně vymáhaná pohledávka je výlučným dluhem Vaší manželky, neboť vznikla před uzavřením manželství, což doložíte úředně ověřenou kopií oddacího listu, a tato pohledávka by tedy měla být vymáhána výhradně po Vaší ženě a jejím bývalém manželovi, neboť tento dluh vznikl za trvání předchozí manželství Vaší ženy, což manželka může doložit i úředně ověřenou kopií rozsudku o rozvodu manželství s doložkou právní moci. S ohledem na výše uvedené skutečnosti máte za to, že je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekučního postihu manžela povinného dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu a že tedy žádáte a navrhujete zastavení exekučního postihu Vaší osoby, (současného manžela povinné).
Požádejte manželku, aby Vám sdělila, pokud by měla potíže s úhradou hypotéky, aby Vám to včas řekl a Vy byste jí následně s platbou hypotéky pomohl, je to nejspolehlivější způsob jak se exekuci vyhnout.