Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.552

Exexekuce na trvalém bydlišti dlužníka u rodičů - dlužník zde nebydlí

Odesláno: 
Otevřeno 1444 x
1 odpověď
 
S manželkou jsme výluční majitelé rodinného domku. Náš syn žije se svou rodinou v jiném městě v pronájmu, ale má u nás trvalé bydliště. Dostal se do dluhů a hrozí mu exekuce.
Je možné, že exekuce bude uvalena na nás (rodinný domek - nemovitost, nebo také jeho movité zařízení). Je eventuálně možné této exekuci zabránit tak, že by syn zrušil své trvalé bydliště v našem rodinném domku. Je možné jeho trvalé bydliště zrušit bez jeho vědomí.
Tato situace nastala v září 2016.

Děkuji předem za rychlou odpověď.



 
Zdravím Vás, o Vaši nemovitost se bát nemusíte, jediné čeho bych se obávala je hrozba exekuce prodejem movitých věcí povinného. Pokud by se exekutor pro tento způsob exekuce v případě Vašeho syna rozhodl, tak by své vykonavatele vyslal právě na místo trvalého pobytu povinného (Vašeho syna), kam by vykonavatelé dorazili a šli by k Vám za účelem pořízení soupisu movitých věcí povinného. Vy byste vykonavatelům sdělili, že zde syn nebydlí a řekli byste mu, kde se Váš syn zdržuje. A zde jsou dvě možnosti, slušnější vykonavatelé by si tuto novou adresu uvedli do záznamu a odjeli by, a ti druzí by měli tendenci zabavovat Vaše věci. V tomto případě je nutné dohledat co nejvíce dokladů, o tom, že věci v bytě či domě jsou Vaše. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, směnná, úvěrová, leasingová, . faktury, dodací a záruční listy. U těchto dokumentů Vám doporučuji opatřit si jejich úředně ověřenou kopii. Pokud by byly některé z Vašich věcí zabaveny, doporučuji Vám, abyste do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení svých věcí dozvěděli k soudnímu exekutorovi, který exekuci na Vašeho syna podali v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, s tím, že exekutor či vykonavatelé zabavili věci osob odlišných od povinného, (rodičů povinného), což dokládáte úředně ověřenými kopiemi dokladů o Vašem vlastnickém právu k zabaveným věcem. Úředně ověřené kopie výše uvedených listin doložte i proto, že někteří exekutoři a není jich málo neuznávají prosté kopie výše uvedených dokladů, ale pouze úředně ověřené kopie výše uvedených dokladů. Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl bylo by nutné, a to do 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí exekutora podat k exekučnímu soudu tzv, vylučovací žalobu v souladu s ust. § 267 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a o zabavené věci se s exekutorem soudit.
Této situaci byste případně mohli zabránit i odhlášením Vašeho syna z trvalého bydliště. V tomto případě by byl synův trvalý pobyt na adrese ohlašovny (obecního či městského úřadu). Podmínky k tomuto postupu jsou ty, že se syn na adrese trvalého pobytu nejméně 6 měsíců nezdržuje, což je nutné úřadu i doložit např. i čestným prohlášením jak Vaším tak i sousedů (stačí jeden či dva). Popřípadě syna požádejte, aby si trvalý pobyt změnil sám, což je také možné.
Závěrem uvádím, že pokud Váš syn má účet a pracuje, tak exekutor půjde primárně po penězích, ale přesto je nutné konat co nejdříve, neboť odhlášení syna z adresy trvalého pobytu by mělo co nejvíce předcházet datu nařízení exekuce na majetek Vašeho syna.