Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.604

Věci zabavené v exekuci nedlužícím členům rodiny - jak získat věci zpět?

Odesláno: 
Otevřeno 1383 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Neprávem naší rodině 08/2016 zabavili páni exekutoři neprávem věci v našem osobním vlastnictví. Strýc, který bydlí přes náš dvůr je dlužníkem. Dvůr nebyl rozdělen žádným plotem, nyní už samozřejmě ano. I přes naše varování, že jsou věci naše nám je označili a dali do exekučního řízení. Závodní kolo mého přítele, který s tím nemá nic společného a jiné věci. Exekutoři nám řekli, že co zadali není již možné vzít zpět.
Panu právníkovi jsme poslali odvolání a soupis našich věcí a dodání i účtenek a svědectví třetích osob, že zabavené věci jsou v našem vlastnictví. Na to nám přišel dopis, že naše odvolání zamítají. Vložili jsme do toho i radu právníka a podali žalobu s jinými důkazy, že věci jsou naše, ale opět přišel dopis, že navrhují soudu aby to zamítnul. Už teď nás to stálo moc peněz, ale o ty věci přijít nemůžeme. Prosím Vás o radu, nemáme žádné zkušenosti se soudem i jinými obviněními. Už nevíme co doložit aby nám to pomohlo. Strýcovi je to jedno a neřeší, že věci nejsou jeho, ale naše.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud jste již podali k soudu tzv. vylučovací žalobu, tak nic dalšího již dělat nelze. Jediné co můžete učinit je to, že budete stále důkladně dokazovat, že Vaše věci byly skutečně zabaveny neprávem. Pokud jste veškeré listiny dali na soud v kopiích, zkuste alespoň ty nejdůležitější listiny doložit v úředně ověřených kopiích. Mám za to, že více dělat nemůžete. Jen na závěr uvádím, že exekutor jako žalovaný logicky a v rámci procesní obrany navrhuje zamítnutí žaloby, Vy však trvejte na svém stanovisku, že věci jsou Vaše a byly zabaveny protiprávně. Případně ještě můžete ohledně těchto věcí podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu, s tím, že exekučně zabavené věci v měsíci srpnu nepatří povinnému, ale osobám odlišným od povinného, tedy Vašemu příteli a Vám, což doložte kopií návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu a rovněž i kopií vylučovací žaloby. Je otázka jak bude o návrhu na zastavení exekuce rozhodnuto.