Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.790

Přeplatek z prodeje nemovitosti v insolvenci - jak ho může získat dlužník pro sebe?

Odesláno: 
Otevřeno 1097 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v roce 2012 nám byla schválená insolvence formou splátkového kalendáře. K dnešku máme splaceno 31% dluhu. Teď nám správce na návrh banky (pro nepravidelné splátky hypotéky přistupitelem) prodal byt.
Z ceny za prodej bytu vyplatí hypotéku a určitá částka zbude. Zajímá mě, co bude se zbytkem peněz z prodeje. Správce je chce použít jako mimořádnou splátku, ale my je teď z důvodu velmi vážné nemoci budeme potřebovat jinde.
Máme nějaké právo dostat aspoň část peněz?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že jako dlužníci, pokud by z výtěžku zpeněžení byli zcela uspokojeni zajištění věřitelé byla tzv. hyperocha (přebytek peněz), tak by tato hyperocha měla být vyplacena dlužníkovi. Popřípadě by insolvenční správce mohl tuto hyperochu použít k úhradě pohledávek po úpadku, pokud takové pohledávky máte. Zde uvádím, že bohužel neznám obsah spisu, takže není vyloučeno, že insolvenční správce může mít i pravdu. Mé odpovědi jsou obecné. Pokud je to tak, že insolvenční správce si chce hyperochu ponechat, a Vy tyto peníze budete potřebovat tak je možné se buď obrátit na insolvenčního správce a zkusit se s nim domluvit, s tím, že mu doložíte to, že někdo z Vás vážně onemocněl, a to lékařskými zprávami či lékařskou zprávou o stavu nemocného. Pokud by insolvenční správce nebyl ochoten se s Vám dohodnout, učiňte v této věci podání přímo k soudu, kde doložíte rovněž i lékařské zprávy o stavu nemocného a poté vyčkáte na odpověď soudu.