Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.622

Soudní napadení exekuce a souběžně žádost o insolvenci - lze to udělat najednou?

Odesláno: 
Otevřeno 1089 x
1 odpověď
 
Vážení,
09/2015 na mne byla uvalena exekuce. Byl jsem absolutně v šoku, protože 01/2012 jsem dluh splatil vzájemným zápočtem. Psaly, že zápočet neuznávají. Tak jsem požádal o insolvenci.
Od 04/2016 mi byl obstaven důchod a rodina mi přispívá darem. V té době jsem byl psychicky na dně a u insolvenčního soudu jsem dluh přiznal, protože na mou připomínku, že byl dluh splacen soudce nereagoval.
Na mé odvolání proti platnosti exekuce v 10/2015 mi v 10/2016 poslal OS dopis, zda ještě (když už jsem v insolvenci) požaduji zastavení exekuce a proč jsem dluh uznal. Požádal jsem o zrušení exekuce a uznání dluhu u insolvenčního soudu jsem zdůvodnil stresem a strachem z exekuce. Je mi 80 let. Může se souběžně s insolvencí vést soudní spor o neplatné exekuci? Nevím si rady. Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že pokud jste dluh u insolvenčního soudu uznal, bude uspokojován v rámci insolvence. Mám za to, že soudní spor jako takový by v průběhu insolvenčního řízení být veden neměl, ale u návrhu na zastavení exekuce je situace odlišná. Mám za to, že o tomto návrhu by mělo být soudem rozhodnuto, a to i když je vedena insolvence. Je-li vedeno insolvenční řízení na dlužníka v exekuci, tak exekutor může vydávat exekuční příkazy, ale fakticky nemůže provádět exekuci. Pokud tedy exekutorovi přijde návrh na zastavení exekuce, je povinen tento návrh postoupit soudu k rozhodnutí a soud by o tomto návrhu měl rozhodnout.