Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.264

Exekuce z čistého nebe - exekutor zablokoval peníze na účtu přítele, partnera, druha

Odesláno: 
Otevřeno 1045 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
5.11.2016 se přítel podíval na svůj účet, stav účtu byl něco přes MÍNUS 23 000 Kč. Zjistili jsme jen to, že to je z důvodu exekuce, ale nepřišel nám žádný dopis o exekuci. Mohou to takto bez jakéhokoli upozornění strhnout?
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano mohou. Toto je běžná praxe. Pokud potřebuje Váš přítel peníze, může na pobočce banky, u které má veden blokovaný účet v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky. Banka by mu tuto částku na základě jeho žádosti měla vyplatit. Jen dodávám, že nezabavitelná částka činí 6.820,- Kč, což je dvojnásobek životního minima jednotlivce. O výplatu této částky však Váš přítel coby povinný může požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Vašemu příteli tedy doporučuji, aby v případě, že si nechává zasílat mzdu na blokovaný účet se dohodl na výplatě mzdy v hotovosti, či formou poštovní poukázky (složenky). Totéž by měl učinit, i pokud pobírá jiný příjem než mzdu.