Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.305

Rozdělení dluhu v manželství (dluh v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu)

Odesláno: 
Otevřeno 950 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jako manželé jsme podávali insolvenci kterou nám v 04/2015 povolili s tím, že nám byl naoko vyplácen důchod, který jsme si platili svou polovinou tedy každý 1350 Kč.
04/2016 jsme se rozvedli já nastoupila do nového zaměstnání a tím mi začali strhávat cca. 3000 Kč z platu a bývalý manžel si pořád jako OSVČ s oficiálním platem cca 4.000 Kč si platí jen tu půlku důchodu 1350 Kč.
V době kdy jsme žádali jsme vyživovali dvě děti, nyní už dcera dosáhla zletilosti a pracuje. Jde tuto situaci řešit rozdělením dluhu aby si každý platil svou polovinu? Manžel opět nově dluží na svém sociálním a zdravotním pojištění 23.000 Kč bojím se aby nám kvůli němu nepadla insolvence.
Díky za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel pokud jste insolvenční návrh podali jako manželé, tak je skutečně možné, že pokud Váš manžel co nejdříve dluh na sociálním pojištění neuhradí, tak Vám může být oddlužení zrušeno pro vznik pohledávky manžela po úpadku. Proto by Váš manžel měl tuto situaci co nejdříve řešit, a to např, sepsáním splátkového kalendáře.
Ohledně změn, které uvádíte, musíte Vaši novou pracovní smlouvu doručit insolvenčnímu soudu, aby změnil splátkový kalendář, kdy Vašemu zaměstnavateli uloží, aby z Vaší mzdy prováděl srážky ze mzdy a zasílal je na účet insolvenčního správce.
Zánik vyživovací povinnosti k dceři je nutné soudu rovněž doložit, a to předložením kopie pracovní smlouvy Vaší dcery. Tuto skutečnost oznamte rovněž i Vašemu insolvenčnímu správci, neboť je možné, že splátkový kalendář může být změněn, ale také nemusí, neboť změny u dlužníků (vyživovací povinnosti) by měl hlídat i insolvenční správce.