Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.498

Lhůta reakci od insolovenčního správce - do kolika dnů musí reagovat na podnět dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 733 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem druhým rokem (2014-2016) v insolvenci, kde můj celkový původní dluh tvoří cca 300.000 Kč. Nyní jsem zdědila byt, který bych chtěla prodat a z utržených peněz celý dluh umořit.
Podle zákona bych měla prodej konzultovat se svým insolvenčním správcem, resp. by měl minimálně schválit kupní smlouvu. Problém je, že můj insolvenční správce na mé podněty nereaguje.
Psala jsem mu email, doporučený dopis a po týdnu stále bez reakce.
Chci se tímto informovat, zda (a jakou) má insolvenční správce lhůtu na odpověď/reakci. Nemůžu si dovolit s prodejem bytu zbytečně otálet. Pokud bych měla s každým dotazem čekat na odpověď správce dejme tomu měsíc, doba prodeje se tak dosti protáhne a podstatně mi to sníží možnost sehnat kupce - bez možnosti uzavřít rezervační smlouvu, kterou bych mohla dodržet, protože nevím kdy správce odpoví a zda vůbec prodej schválí.
Existuje tedy nějaká možnost, jak komunikaci s insolvenčním správcem urychlit?
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že tento byt, který jste zdědila, by měl v souladu s ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.) zpeněžit insolvenční správce a nikoli Vy. Proto Vy sama bez schválení insolvenčního správce prosím nepodnikejte žádné kroky směřující k prodeji zděděného bytu, mohla byste s tím mít dosti velké problémy.
Když se insolvenční správce do týdne neozve, tak si nemyslím, že by nereagoval, případně jej zkuste kontaktovat ještě telefonicky a smluvte si s ním schůzku v jeho kanceláři. Oni i insolvenční správci jsou dosti vytíženi nebo mohl mít zrovna dovolenou. Je také možné, že insolvenční správce si občas vyžádá i pokyn soudu k dané věci, což i to může způsobit jistou prodlevu.
 
Dobrý den,

zapomněla jsem dodat, že byt se mnou napůl zdědil můj bratr. Omlouvám se, nepřišlo mi to ohledně tématu zrychlení komunikace se správcem důležité. Předpokládám, že to mění situaci a ins. správce byt zpeněžit nemůže, je ale potřeba jeho souhlasu, pokud by byt chtěl prodat bratr?

Moc díky za odpověď
Host 3790
 
Zdravím Vás, tak to je dost důležitá okolnost. V tomto případě totiž insolvenční správce může zpeněžit pouze Váš spoluvlastnický podíl (tedy Vaši polovinu bytu), kterou by však měl nabídnout přednostně k odkupu Vašemu bratrovi. Váš bratr může bez souhlasu insolvenčního správce zpeněžit pouze svoji polovinu bytu, a nikoli celý byt, protože nikdo nemůže převést na druhého více práv než má sám. Pokud by měl Váš bratr o Vaši polovinu bytu zájem, měl by kontaktovat insolvenčního správce a dohodnout se s ním na dalším postupu v této věci.