Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.074

Insolvence manžela a stavební spoření manželů - zabaví peníze insolvenční správce?

Odesláno: 
Otevřeno 748 x
1 odpověď
 
Dobrý den, manžel zvažuje insolvenci z důvodu vysokých měsíčních splátek z půjček, které jsou pouze na jeho jméno. O jejich existenci jsem se dozvěděla náhodou, když už je většina sesplatněna.
Máme 2 úvěry ze stavebního spoření, každý na své jméno, kde jsme vzájemně spoludlužníci. Za dobu splácení překlenovacích úvěrů jsme se oba zavázali spořit pravidelnou měsíční platbu. Tyto oba úvěry jednorázově vyplatí třetí osoba a úspory nám spořitelna pošle na účet. Bohužel nejsou tak vysoké, aby pokryly všechny závazky, proto zvažuje insolvenci.
V případě insolvence kterou by podal po výplatě uspořené částky mohu požadovat polovinu úspor za vlastní nebo musí být použita na dluhy? Mám před vyplacením částky požádat soud o zúžení SJM z důvodu opakovaného neúměrného zadlužování? Dle kalkulace příjmů zaplatí v insolvenci 100% do 3 let pouze z platu, když tam pošle polovinu úspor, za několik měsíců. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud Váš muž uvažuje o insolvenci, tak ať se oddluží, jen uvádím, že musí jako přílohu uvést seznam závazků, seznam majetku, kde musí být stavební spoření uvedeno, tedy pokud mu již nebude vyplaceno, taktéž by to bylo i s vyšším finančním obnosem na účtě. Kromě výše zmíněných příloh musí být k insolvenčnímu návrhu rovněž přiloženo i prohlášení o podnikání, seznam zaměstnanců, seznam dlužníků či pohledávek dlužníka a konečně i listiny, kterými doložíte aktuální výši manželových závazků a konečně i listiny dokládající výši příjmů dlužníka (manžela) za poslední tři roky. Pokud byste se oddlužovaly s manželem společně je nutné ještě přiložit prohlášení, o tom, že veškerý majetek se pro účely zpeněžení majetkové podstaty považuje za majetek ve společném jmění manželů. Toto je praktické, pokud by některé z manželových závazků byly již exekučně vymáhány. Exekutoři by totiž nemohli postihnout Vaši mzdu, účet či majetek.