Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.370

Exekuce na rodičáku, při braní rodičovského příspěvku - průběh

Odesláno: 
Otevřeno 976 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jedná se ohledně toho, že manžel má exekuci na výživné a ještě jednu další a né, že by záměrně, ale jelikož jsme oba OSVČ, tak zvažujeme, jak to je když by šel na rodičák on místo mne a jak by to bylo s placením těchto exekucí a také běžného výživného na svou dceru. Nyní mu i z fakturace stahují 5/20 když tedy něco vyfakturuje a toto mu hned firma u které pracuje na Smlouvu o obchodním zastoupení nepošle a odesílá exekutorovi. Jak by to bylo kdyby pobíral jen tuto dávku, prosím? Já jsem totiž nositelem bonity a rozhodně úvaha o společném potomkovi tady je, jen mne v tom brání myšlenka, že přibude člen rodiny a příjmy žádné? Jak se to hradí z rodičáku a mateřské abychom věděli, jak by to probíhalo. Výživné na dceru platí 3000, -/měsíčně (a to podotýkám, že dceru už skoro 2 roky neviděl)!!! a k tomu ještě kolik mu můžou stahovat z této dávky? O snížení alimentů v tuto chvíli neuvažujeme zažádat, protože nikdy neuspěl a za další jsme se vzali a máme obavu, aby mu je ještě nezvýšili i když máme rozdělené SJM. Můžete nám poradit, prosím? Předem moc děkuji za zodpovězení dotazů a jsem s pozdravem.
 
Zdravím Vás, pokud by byl Váš manžel na rodičovské dovolené, tak exekuci podléhá i "mateřská i rodičovský příspěvek. Výše mateřské se odvíjí od příjmu poživatele této dávky a výši rodičovského příspěvku si příjemce této dávky rovněž volí. Proto Vám nemohu říci jak vysoká by tato srážka z těchto příjmů byla, neboť jejich výši neznám. Nicméně na stránkách http://www.vyplata.cz si lze výši exekučních srážek vypočítat. Pokud chcete mít skutečně potomka s Vaším manželem tak Vám doporučuji uhradit co nejvíce dluhů ještě před narozením dítěte, nebo popřemýšlejte i o oddlužení, a to pokud miožno Vás obou, protože kdyby se oddlužil jen manžel, tak vězte, že exekutoři budou jeho pohledávky vymáhat i po Vás, staší si přečíst dotazy jednotlivých tazatelů z minulosti. Proto bych Vám doporučila podat společný návrh manželů na povolení oddlužení, kdy budete muset společnými silami uhradit alespoň 30% závazků Vás obou + odměnu insolvenčního správce ve výši 98.010,- Kč za 60 měsíců. Jen dodávám, že až se Vám dítě narodí, tak bych zkusila podat návrh na snížení výživného s ohledem na změnu poměrů u manžela (nová vyživovací povinnost a manžel na mateřské či rodičovské dovolené). Nechejte si to ještě projít hlavou a raději se i poraďte například s lidmi v bezplatných poradnách při finanční tísni, popřípadě i s advokátem. Jen dodávám, že i v insolvenci bude muset Váš manžel spolu s Vámi uhradit celé dlužné a dále i běžné výživné, takže je nutné s touto skutečností počítat při podání insolvenčního návrhu manželů.
 
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Jen si nejsem jistá zda jste nepřehlédl/la, že máme zúžené SJM?
Tam je asi zbytečné podávat to společné oddlužení když já jsem a i kvůli práce vždy čistá být musím!
 
Zdravím Vás. pokud byste podávali společný návrh manželů na povolení oddlužení, tak je prohlášení manželů, že pro účely oddlužení se všechen majetek považuje za majetek v SJM jednou ze zákonných příloh k návrhu na povolení oddlužení. Zde si všimněte dikce pro účely oddlužení … Jen nevím co znamená být čistá, to zda na Vás nesmí být uvalena exekuce, nebo se to vztahuje i na insolvenci, pokud se jedná jak o insolvenci tak o exekuci, tak tedy insolvenční návrh nepodávejte a vše zvažte. Raději bych tedy zvážila i to, zda mít dítě s manželem, který má dluhy, neboť Vaše příjmy poklesnou a Vy tam budete mít vyšší pravděpodobnost, že se zadlužíte i Vy.