Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.406

Dary od expřítele - vyžaduje proplacení a hrozí exekucí. Může k tomu dojít?

Odesláno: 
Otevřeno 840 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
rozešla jsem se s přítelem, a on mi napsal, že na mě podá žalobu o vrácení peněz, které do mě za dobu trvání vztahu investoval. Byli jsme ve vztahu asi 2 roky a za tu dobu jsem bydlela střídavě u něj a střídavě u rodičů.
V době, kdy jsem byla u něj, mi platil jídlo, kupoval mi občas nějaké oblečení a kosmetiku a taky platil jízdné, když jsme jeli někam na výlet (jednalo se o výlety v okolí, nejezdili jsme nikam daleko po ČR, ani do zahraničí).
Napsal mi dvě SMS, z toho v jedné napsal, že tu žalobu podá, a v druhé napsal jen slovo "exekuce".
Na Policii mi bylo řečeno, že se tím nemám zabývat. Já sama jsem mu říkala, že mu chci ty peníze vrátit, bohužel jsem nyní bez práce a jakmile někam nastoupím, chci dluh splácet. Chtěla bych se zeptat, může soud nařídit exekuci, že by moji rodiče přišli o dům a majetek, když s nimi bydlím a já momentálně žádný majetek defacto nemám?
 
Zdravím Vás, pokud by Vás přítel žaloval, musel by přesně vyčíslit jakou částku po Vás požaduje a z jakého důvodu. To, že Vám platil jízdné, když jste spolu jeli na výlet ke vztahu patří, navíc mám za to, že i Vy jste do tohoto vztahu investovala, a to jistě i nějaké finance. Tyto "investice" vyčíslené v penězích byste si zase mohla započíst Vy proti jeho nároku.
Dle mého názoru by s touto žalobou neuspěl protože by nedoložil kolik přesně "do Vás investoval" a neunesl by tak důkazní břemeno. Osobně v tom vidím spíše zoufalý pokus člověka, kterému hrozí exekuce z Vás "cokoli dostat" ve snaze si opatřit peníze.
I kdyby soud nařídil exekuci (jakože dle mého názoru s ohledem na výše uvedené skutečnosti nenařídí) tak Vaší rodiče o dům nepřijdou, protože pokud mají dům ve svém vlastnictví, tak jim nemovitost zůstane. Jediné o co by mohli přijít je nějaký majetek, ale pokud dohledají doklady od majetku, který je jejich a pořídí si úředně ověřené kopie těchto listin tak Vaše obavy jsou dle mého názoru zbytečné, Váš přítel Vás jen straší, protože má sám strach. Navíc kdybyste začala pracovat tak exekutoři jdou nejdříve po penězích, tj. po účtu a mzdě, až poté eventuálně následuje prodej movitých věcí povinného (předpokládám, že nemovitost nevlastníte).
 
Děkuji. Jemu exekuce nehrozí, pokud vím, tak žádné dluhy nemá, ale spíše mám dojem, že se z jeho strany jedná o pomstu. Já jsem do vztahu sice investovala i nějaké finance (pokud jsem je zrovna měla), ale především péči o zajištění chodu domácnosti (nákupy, úklid, … ) Já sama mu hodlám jistou finanční částku vrátit (doklady typu účtenek a faktur má pouze za asi poslední 3 měsíce trvání vztahu, takže i on chce nejspíš částku počítat "od oka"), protože chci ze vztahu odejít s čistým štítem, a nejvíce se bojím toho, že nebude souhlasit se splátkou po částech a bude chtít částku v plné výši, což bych si momentálně nemohla dovolit (ani rodina v současnosti nemá prostředky na to, abychom nějaký vyšší obnos dali dohromady), z tohoto důvodu jsem se obávala právě exekuce, že by mojí vinou rodiče přišli o nějaký majetek. Nicméně děkuji za odpověď, která mě v současné situaci trochu uklidnila.
 
Zdravím Vás, za málo, rádo se stalo, dle mého názoru se skutečně nemáte čeho obávat, osobně bych mu nic nedávala, aby to následně nezneužil proti Vám a ani bych mu nic nepodepisovala, (např. uznání dluhu), navíc i péče o domácnost je investice do vztahu. Příště si prosím zkuste vybrat vhodnějšího partnera a ne jen člověka, který se snaží ze všeho získat výhody ve svůj prospěch bez ohledu na to, jak tím ublíží či ubližuje jiným.