Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.478

Exekuce účtu a nárok na životní minimum

Odesláno: 
Otevřeno 915 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás s následujícím dotazem.
Bohužel mám exekuci. Jsem v důchodu a mám vedlejší výdělek.
Od ČSSZ jsem 12/2016 dostala oznámení, že na příkaz exekutora mi snižuje důchod o 1270, - Kč (na životní minimum) a od firmy, pro kterou pracuji mi přišlo oznámení, že na příkaz exekutora mi musí strhávat 2/5 z platu.
Současně mi exekutor zablokoval účet, na který mi chodí jak důchod, tak plat, takže jsem zůstala naprosto bez prostředků.
Chci se zeptat, jestli mám nějakou možnost získat od exekutora alespoň peníze ve výši životního minima.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě si zajděte na pobočku banky, u které máte veden zablokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádejte banku o výplatu tzv. nezabavitelné částky z účtu povinného. Tato částka ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce (tj. 6820, - Kč) by Vám měla být bankou vyplacena.
Jen uvádím, že o výplatu této částky můžete žádat jen jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného (tzv, blokace účtu).
Dále Vám doporučuji následující zkuste se na příslušné OSSZ dohodnout na výplatě zbytku důchodu formou poštovní poukázky nebo v hotovosti. Totéž učiňte i v práci, to proto, aby Vám veškeré peníze nechodily na blokovaný účet soudním exekutorem.