Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.046

Co všechno může exekutor zabavit - rok 2017

Odesláno: 
Otevřeno 5674 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2014-2015 jsme chtěli s partnerem postavit dům, to jsme nevěděli, že se dostaneme do dluhové pasti.
2016 šel proto přítel do insolvence a ta mu byla schválená v r. 2017. Bohužel jsme úplně zapomněli na mě. Mám minimální mzdu a proto mi nebyly provedené srážky ze mzdy a místo toho mi teď chtějí provést mobiliární exekucí. Partnerův insolvenční správce dle našeho dotazů, že mi přišla exekuce a co sní a jak to řešit - počkáme až soud schválí insolvenci, jsem se dostala do exekuce.
24.1.2017 mi nechal vykonavatel na schránce výzvu o mobiliární exekuci. Druhý den když jsem s ním mluvila, mi řekl, že se u nás chtěl stavit ve čtvrtek odpoledne.
Domluvila jsem se s ním na pátek 27.1.2017, aby jsem odnesla dítě ke známým, aby nezažilo šok. Celý den jsme čekali a nic. Po zavolání nám bylo sděleno, že už nemá čas a možná se ten den už u nás nestaví.
Je neděle a máme strach co bude. Partner hledá účtenky na jeho jméno a darovací listiny na věci co nám dali kamarádi nebo soupis majetku ověřený notářem.
Bydlíme v nájmu a některé věci - komplet kuchyň atd jsou majitelky. Máme ji to dát vědět předem nebo až po výkonu mobiliární exekuce? Taky mi vykonavatel řekl, že vezmou úplně vše - i to co je přidělané ke zdi nebo zemi a že je jedno, že mám dítě, protože věřitel chce, aby nám zabavil úplně vše.
Co může vzít? Mám dítě ve věku 9 let - chodí do školy, může vzít věci i z jeho pokoje? Kuchyňská linka, trouba vestavěná, myčka vestavěná, lednice vestavěná, varná deska a digestoř. Koupelna stará pračka, skřínka pod umyvadlo a skřínka na ručníky se zrcadlem. Obývák a kuchyň - jídelní stůl, židle, gauč, koberce, světla, komoda na věci, obývací stěna, televize. Chodba -vestavěné skříně na míru. Dětský pokoj - postel, stůl, židle, TV, DVD, regál na hračky, dvě komody na školské věci. Já nemám žádný majetek, ale bohužel ne u Všeho máme doklady-jsem nemovitá. Předem děkuji za informace ohledně mého problému a dotazů. Fakt nevím co mám čekat a velice se bojím, protože si nejsem jistá co opravdu smí nebo nesmí vzít a co mužů dělat já s partnerem. Velice děkuji.
 
Zdravím Vás, o exekuci majitelce bytu rozhodně řekněte, reálně hrozí, že skutečně budou zabaveny její věci. Jen uvádím, že nic není tak horké jak vypadá, exekutor totiž ani povinnému nemůže zabavit vše. Věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Těchto věcí je poměrně hodně, a mimo jiné je to i obvyklé vybavení domácnosti, takže kuchyňskou linku, pokud její cena výrazně nepřevyšuje obvyklou cenu, dále lednice, pračka, stůl, židle, lůžko, … atd. skutečně nelze zabavit ani povinnému. Stačí, když si na internetovém vyhledavači zadáte zákon 99/1963 Sb. , a tento předpis si najdete, se zněním citovaných ustanovení se seznámíte a tato si vytisknete, abyste měli čím argumentovat. Pokud by exekutor některou z těchto věcí zabavil, bylo by nutné podat ohledně takto neprávem zabavených věcí co nejdříve návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu a v tomto návrhu vše popsat, tedy kdy a co Vám bylo zabaveno, a že Vám, tyto věci být zabaveny neměli, a to s odvoláním na znění ust. § 321odst. 1 písm. b), písm. c) občanského sodního řádu a že je tedy ohledně těchto věcí naplněn zákonný důvod pro zastavení exekuce uvedený v ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu a navrhujete, aby exekuce byla ohledně výše popsaných movitých věcí zastavena.
Majitelce bytu vše řekněte, neboť ona by musela při zabavení jejích věcí k těmto věcem jednak sama doložit své vlastnické právo k zabaveným věcem, a navíc by musela, a to do 30 dní ode dne, kdy se zabavení svých věcí dozvěděla, k exekutorovi, který věci zabavil podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, kdy jako přílohu k tomuto návrhu musí přiložit úředně ověřené kopie dokládající její vlastnické právo k zabaveným věcem. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Případně je tu ještě možnost s pomocí rodiny a přátel exekuci uhradit. O úhradě jakékoli částky exekutorovi či vykonavateli však požadujte písemné potvrzení o úhradě a na tom si trvejte.