Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.362

Pevná částka splátky v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 7499 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dostala jsem se do finanční tísně, 2015 jsem zažádala o insolvenci, kterou splácím bez problémově od 10/2015, mám již zaplaceno 40% závazků.
V zaměstnání dostávám po srážkách na insolvenci měsíčně výplatu 10.500 Kč a zaměstnavatel mi vyhrožuje, že můžu být ráda, že mi klidně můžou dávat měsíčně jen 7.500 Kč.
Jsem samoživitelka, mám 1 dceru na střední škole, což je finančně dost nákladné.
Je možné zažádat soud o pevnou částku splátky?
Insolvenční správkyně se mnou bohužel nekomunikuje a pokud ano je velice nepříjemná a strohá.
Děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, ano o pevnou výši splátek pochopitelně požádat můžete, ale musela byste za celou dobu oddlužení svým nezajištěným věřitelům uhradit, alespoň 50% jejich pohledávek + odměnu insolvenčního správce. Jelikož se jedná o mimořádnou věc, je rovněž nutné nejen popsat z jakých důvodů o nižší či pevnou splátku soud žádáte, ale tyto skutečnosti je nutné rovněž i doložit, například náklady na bydlení, dojíždění do zaměstnání, dojíždění dcery do školy, náklady na léky, … Výši splátky je však nutné v souladu s ust. § 391 odst. 2 insolvečního zákona (zákon 182/2006 Sb.) určit, a to buď v procentech či přímo vyčíslit v korunách, aby soud věděl, jak vysoká by pevná splátka měla být. Následně soud Vaši žádost posoudí a svolá schůzi věřitelů (nařídí jednání) v rámci, kterého bude tato žádost projednána. Jen dodávám, že žádost o nižší splátky jste správně měla podat již v insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na povolení oddlužení, přesto však o pevnou výši splátek požádejte, nemáte co ztratit.