Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.514

Práva vydražitele podílu domu v exekuční dražbě

Odesláno: 
Otevřeno 712 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem majitelkou 13/14 rodinného domu, nyní jde 1/14 kterou vlastní můj strýc do dražby z důvodu exekuce. Bohužel mé finanční prostředky mi nedovolují se do dražby přihlásit.
Zajímalo by mě jaká práva bude mít vydražitel který by tuto 1/14 vydražil (povolení vstupu na pozemek a do nemovitosti, stavební a jiné změny atd),
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud by byla ona 1/14 nemovitosti vydražena, tak vydražitel coby podílový spoluvlastník nemovitosti bude mít pochopitelně právo vstupu nejen na pozemek, ale i do nemovitosti, bude muset hradit i část daně z nemovitostí. Jelikož by však byl jeho spoluvlastnický podíl takto nízký nemohl by rozhodovat o nakládání s nemovitostí a dle mého názoru ani o stavebních úpravách celé nemovitosti, neboť o těchto věcech rozhodující oba spoluvlastníci společně a rozhoduje se tak, že vítězí rozhodnutí spoluvlastníka či spoluvlastníků, jejíchž podíly jsou vyšší než 1/2. Pokud by se však jednalo o dům či pole, a Vy byste spoluvlastníkovi vyhradila např, jeden pokoj v domě či poměrnou část pole, tak by pochopitelně měl právo o této jemu vyhrazené části majetku rozhodovat.