Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.874

Zrušení strhávání výživného z platu, mzdy, výdělku - jak a kde požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 1053 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda jde zrušit strhávání výživného z platu nebo mzdy? Mám na dceru stanovené výživné ve výši 2000 Kč. Dlužné výživné je splaceno. Teď jsem na rodičovské dovolené. Od soudu není teď nic strháváno, ale na dceru řádně platím. A platit budu stále. Jen je to pro mě náročné běhat k soudu a dokládat výpisy z účtu a pod.
Když by rozhodnutí šlo zrušit musí ho zrušit bývalý muž nebo musím zažádat já. Hodně by mi to ulehčilo situaci.
A hlavně až budu nastupovat do zaměstnání tak nebudu muset nic řešit a dál si řádně platit výživné bez nějakého soudního rozhodnutí.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud je vše jak uvádíte a jsou-li rovněž zcela uhrazeny i náklady výkonu rozhodnutí, podejte k soudu návrh na zastavení výkonu rozhodnutí dle ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu uveďte, že sudem je veden výkon rozhodnutí pro vymožení dlužného a běžného výživného, s tím, že dlužné výživné je již zcela splaceno, stejně jako náklady výkonu rozhodnutí, a v současné době je veden výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného. S ohledem na nízký příjem povinné však nejsou srážky ze mzdy prováděny, Vy však přesto běžné výživné řádně hradíte. Veškerá Vaše tvrzení je však nutné soudu doložit rovněž i listinami, zejména o úhradách běžného výživného a s ohledem na výše uvedenou skutečnost tedy navrhujete zastavení výkonu rozhodnutí pro dlužné a běžné výživné, neboť dlužné výživné a náklady výkonu rozhodnutí jsou zcela uhrazeny a běžné výživné hradíte i když srážky ze mzdy s ohledem na Vaše nízké příjmy nejsou prováděny, navíc uveďte, že očekáváte pokles příjmů, a to vzhledem k Vaší graviditě a nástupu na mateřskou a rodičovskou dovolenou. Na ukončení výkonu rozhodnutí se můžete rovněž dohodnout i s oprávněným, na jehož vstřícnost se však nemůžete spoléhat.