Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.104

Hypotéka a oddlužení, insolvence, osobní bankrot dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 994 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Přišla mi na bankovní účet exekuce za hypotéku kterou jsem měl na své jméno bohužel jsem chtěl pomoct rodině ale to se vymstilo
Šlo o rodinný dům RD, který nebyl splacen tím naskakovalo penále. Když jsem se to dozvěděl, když přišla paní a řekla že dům se bude prodávat, snažil jsem se dům prodat sám, abych pokryl částku hypotéky. Bohužel naskákalo penále vysoké stejně jak hypotéka a banka na mě poslala exekutora, který mi zablokoval účet na 2 miliony Kč. jsem zaměstnaný vydělávám cca 22.000 Kč, bezdětný, splácím ještě daň za ten prodej rodinného domu RD a teď nemám ani korunu.
Je možnost insolvence, když mám jenom jeden dluh, popřípadě jak se z toho dostat? Popřípadě kolik je nezabavitelná částka kterou mi nemůžou vzít na preziti…
Děkuji za odpověď
S pozdravem
 
Zdravím Vás, podmínkou k insolvenci je tzv. mnohost věřitelů a pohledávky déle než 30 dní po splatnosti. Jelikož máte exekuci tak podmínku pohledávky déle než 30 dnů po splatnosti splňujete.
S mnohostí věřitelů by rovněž nemusel být dle mého názoru problém, neboť jedním věřitelem je hypoteční banka - oprávněný a druhým je exekutor, který by po Vás požadoval náhradu nákladů exekuce. Jen mějte na paměti, že při oddlužení musíte uhradit alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč (insolvenční návrh jednotlivce) nebo 98.010,- (společný insolvenční návrh manželů). Zde záleží i do jaké výše je hypoteční banka zajištěným věřitelem. Jen prosím pří úvahách o insolvenci uvádějte poctivě všěchny závazky u všech věřitelů, protože dlužníci občas některé své věřitele zamlčí, čímž si následně hodně ublíží. Jen by bylo uté počítat s tím, že nemovitost (předmět zajištění) by byla zpeněžena v rámci oddlužení insolvenčním správcem, na což Vás upozorňuji předem. Nezabavitelná částka by při insolvenci za předpokladu, že jste ženatý činila 10.722,- Kč měsíčně a zbytek mzdy by se zasílal na účet správce a pokud manželku nemáte tak by Vám na úhradu Vašich životních potřeb zbylo pouze 9.233,- Kč a zbytek peněz by šel na úhradu dluhů.
U nepřednostní exekuce by Vám mělo zůstat, pokud byste byl ženatý 13.149,- Kč a pokud byste ženu neměl tak 12.310,- Kč, s tím, že zbylá část mzdy by byla poukazována exekutorovi.
Pokud se potřebujete dostat k penězům, dostavte se na pobočku banky u níž máte veden blokovaný účet a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádejte o výplatu nezabavitelné částky z účtu povinného. Banka by měla této žádosti vyhovět a měla by Vám vyplatit částku ve výši dvojnásobku životního minima, tj. 6.820,- Kč, Dále Vám doporučuji se v práci dohodnout na výplatě mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky, a to proto, aby Vám zbylá část mzdy nebyla zasílána na účet, který je blokován exekutorem.
 
Dobry den dekuji za odpoved
Tato exekuce je za uroky ktere zustali v bance.
Dum za ktery je tento dluh uz nemam protoze se prodal aby bylo mozne bance zaplatit jakoby za dum ale nepokrylo to dluh za prodleni splaceni.
Zenaty nejsem deti nemam a zadnou nemovitost auto ani nic nevlastnim. bydlim v podnajmu se spolubydlici beru cca 22 000 cisteho
 
Zdravím Vás, tak se nemusíte bát prodeje majetku a pokud ze svých příjmů uhradíte alespoň 30% částky, kterou dlužíte svým věřitelům + odměnu insolvenčního správce, můžete podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení.