Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.723

Exekuce bez předchozího upozornění - obstavení bankovních účtů osobou žijící v zahraničí

Odesláno: 
Otevřeno 913 x
1 odpověď
 
Synovi, který je nyní pracovně delší dobu v zahraničí, byly obstaveny všechny účty. Nám, rodičům, žádná banka nesdělí kvůli čemu to je. Problém je v tom, že syn je nyní v zahraničí bez jakékoli finanční jistoty, nemůže z žádného účtu finance vybrat. Je možné tímto způsobem ze strany exekutorů postupovat a neponechat dotyčnému ani životní minimum?
Jak můžeme jednat my, rodiče, abychom zjistili kvůli čemu je synův účet zablokován? Sdělí nám banka nějaké údaje? Mají právo exekutoři jednat tímto způsobem?
Kam až zasahují jejich kompetence? Vím, že se jedná určitě o exekuci, neboť v minulosti už se tak stalo.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, ano toto je obvyklá praxe exekutorů. V následujících řádcích vysvětlím proč tomu tak je. Je tomu tak proto, že kdyby exekutoři doručovali exekuční příkazy k příkázání pohledávky z účtu povinnému nejdříve povinnému a až potom bance, povinní by peníze z účtů vybrali a na exekutory by zbyli prázdné účty, což není účelem exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Bohužel banka by nezabavitelnou částku v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) vyplatila pouze synovi coby povinnému. Abyste jako rodiče zjistili oč se jedná, musel by Vám syn udělit písemnou plnou moc k jeho zastupování v těchto věcech, kterou by však musel vlastnoručně podepsat. Mám za to, že poté by Vám banka coby zástupcům syna mohla informace poskytnout, dříve nikoli. neboť banka je povinna dodržovat bankovní tajemství, jehož porušení je přísně trestáno.