Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.369

Exekuce manžela - hrozí exekuce platu, mzdy manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 926 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel má dluh vůči bance, nesplatil kreditní kartu, plus úroky. Zablokovali mu účet a i mě.
Mám otázku, můžou mi uvalit exekuci na mzdu? V případně v jakém časovém horizontu? Blokace účtu proběhla 10.2.2017. A další dotaz, když manžel přepíše auto na svoji sestru, které má trvalé bydliště jako mažel, vyřeší se tím, že nám auto nezabaví?
Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, na Vaše dotazy odpovím v opačném gardu. Auto bych na sestru manžela nepřeváděla, neboť povinný nesmí ode dne zahájení exekuce převádět svůj majetek na třetí osoby, a to pod hrozbou napadení převodu exekutorem a dále by zde mohlo hrozit i trestní stíhání pro trestný čin zkrácení věřitele.
Exekuci na mzdu pro dluhy vzniklé za trvání manželství čekat můžete a to poměrně brzy, časový horizont Vám přesně nesdělím, neboť neznám přesnou výši dluhu a ani nevím, zda by prostředky na Vašich účtech dostačovali k úhradě exekuce. Pokud ano, věc by byla vyřešena a pokud nikoli tak bych exekuci na mzdu očekávala co nejdříve a v práci bych se dohodla na výplatě zbytku mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky.
Pokud potřebujete peníze, navštivte pobočku banky u níž jsou blokované účty vedeny a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1, odst. 4 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádejte o výplatu nezabavitelné částky z účtu povinného či manžela povinného. Jen dodávám, že je vhodné, abyste do banky šli oba, jelikož jste manželé. Banka by Vám měla na základě Vaší žádosti nezabavitelnou částku z účtu minimálně ve výši dvojnásobku životního minima vyplatit. Jen dodávám, že o výplatu nezabavitelné částky z účtu lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce. O této skutečnosti by Vás měl exekutor v písemné formě poučit.