Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.855

Zaplacení dluhu v exekuci přímo věřiteli a ne exekutorovi - je to možné nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 787 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rád bych se informoval k následujícímu. Byl na mě podán exekuční příkaz, který poctivě platím, stejně tak platím nové zálohy. Jelikož exekutor platí dluh po malých měsíčních částkách, neustále mi roste penále z té částky, kterou exekutor odkoupil.
Prosím o radu, zda je možné dluh na pojistném doplatit přímo zdravotní pojišťovně a exekutorovi splácet pouze exekuční náklady (samozřejmě po dohodě s exekutorem) a následně zažádat o prominutí penále. A zároveň se chci zeptat, zda je možné zažádat o prominutí penále, které již odkoupil exekutor.
Chtěl bych předejít situaci, že penále bude znovu odprodáno exekutorovi a znovu by tak narůstalo penále. Taková situace je naprosto nekonečné splácení.
Děkuji za informace k této životní situaci. Případně prosím o sdělení, kde se mám informovat.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, dohodnout se dá na hodně věcech, ale vše je nutné řešit v součinnosti s exekutorem a věřitelem (tedy oprávněným). Exekutor totiž vymožené plnění vždy dělí mezi úhradu nákladů exekuce a své odměny a mezi oprávněného, to je běžná praxe, protože ani exekutor nechce pracovat zadarmo. Je to otázka vstřícnosti a lidskosti exekutora a věřitele, i když bych na nějaké takové úlevy příliš nespoléhala, jedině v případě, kdy by byly zcela uhrazeny náklady exekuce a exekuce by trvala delší dobu. Na druhou stranu proč to nezkusit, když nemáte co ztratit.