Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.147

Prodej pohledávky věřitelem - je nutný něčí souhlas?

Odesláno: 
Otevřeno 1049 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
2015-2017 bez výsledku máme na dodavatele oken podanou exekuci (nedodal okna a nevrátil nám zaplacenou zálohu) a teď máme nabídku na prodej pohledávky. Můžeme pohledávku, která je v exekuci (my jsme podali návrh na exekuci) prodat? Lze pozastavit exekuci a po úspěšném prodeji ji úplně zastavit (zrušit)?
Jak správně postupovat?
V tuto chvíli jsou náklady za vymáhání cca 8.000 Kč.
Děkuji
 
Zdravím Vás, ano tuto pohedávku můžete postoupit na jinou osobu, a to formou smlouvy o postoupení pohledávky. Smlouva o postoupení pohledávky by měla obsahovat úředně ověřené podpisy obou smluvních stran a po jejím sepsání je nutné podat k exekutorovi návrhu na změnu oprávněného, kdy oprávněným již nebudete Vy, ale osoba, která tuto pohledávku nabyla na základě smlouvy o postoupení pohledávky. K tomuto návrhu je však nutné přiložit i písemný souhlas nabyvatele pohledávky se vstupem do exekučního řízení na straně oprávněného. Návrh na zastavení exekuce ani její odklad v žádném případě nepodávajte, poškodili byste zájemce o koupi této pohledávky. Exekutor následně vydá usnesení o změně oprávněného a věc pro Vás končí.
 
Dobrý den, pokud však ten komu pohledávku prodám - nabyvatel, nechce aby na něj byla pohledávka vedena v exekučním řízení? Je i tato varianta možná? Jak správně postupovat? Děkuji
 
Zdravím Vás, smlouva o postoupení pohledávek je jasně upravena a výjimky zde nejsou přípustné. Je však otázkou, zda nabyvatel bude stát o vstup do exekučního řízení na místě oprávněného či nikoli, to je věc jiná a je třeba tuto věc případně řešit i s advokátem, protože jinak nechápu smysl převodu této pohledávky na nabyvatele. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.