Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.724

ZAPLO nedodržuje spotřebitelský zákon - půjčuje bez ověření příjmu

Odesláno: 
Otevřeno 1354 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně firmy ZAPLO CZ. Můj syn si u této firmy půjčuje opakovaně od roku 2015. Podotýkám, že chodil do školy a neměl vůbec žádný příjem, který nemá doposud. Studium ukončil a je nezaměstnaný. Nejprve to byly částky od 2-4 tisíc, posléze 5 -7 tisíc a nakonec 18 tisíc. Několik prvních dluhů jsem za něho uhradila i s náklady na vymáhání, abych předešla exekuci, ten poslední nejvyšší však již schopná uhradit jednorázově nejsem.
Žádali jsme opakovaně firmu ZAPLO o rozložení do měsíčních splátek, ale absolutně odmítají jakoukoliv komunikaci, na splátky u nich nelze. Vím, že hrozí soudní vymáhání a exekuce.
Můj dotaz ale zní: neporušuje tato firma - tj. firma ZAPLO CZ nový zákon o spotřebitelském úvěru platný od 1.12.2016, když půjčuje bez ověřování příjmu, bez předsmluvních informací, bez smlouvy atd. - zkrátka bez všeho, co dle toho zákona má být? Pokud ano, vztahuje se to jen na pohledávky vzniklé po 1.12.2016 nebo vzniklé i dříve a lze toto u případného soudního rozhodnutí napadnout?
Děkuji předem za odpověď
 
Zdravím Vás, jelikož tento zákon platí od 01.12.2016, tak se tímto zákonem řídí až smlouvy o úvěru či zápůjčce uzavřené až po tomto datu, nikoli dříve. K tomu, abych Vám mohla jednoznačně odpovědět, zda daná společnost v konkrétním případě porušila zákon či nikoli by bylo nutné jednak vidět danou smlouvu a dále i mluvit s Vaším synem. Dlužníci by totiž měli vždy uvést výši svých příjmů a splátek u ostatních subjektů. Je otázkou, zda Váš syn při uzavření těchto smluv mluvil pravdu. Mám spíše za to, že nikoli. V tomto případě bych se do toho asi příliš nemíchala, neboť tato společnost by na Vašeho syna případně mohla i podat trestní oznámení pro trestný čin úvěrového podvodu, neboť mu byl úvěr poskytnut na základě nepravdivých informací a Váš syn již v době uzavření této smlouvy věděl, že jej sám nebude schopen splatit. Jen dodávám, že i když společnost není ochotná přistoupit na splátkový kalendář vždy je lepší hradit alespoň něco než nic. Nikdo jiný by Vám se splácením tohoto dluhu v rodině nepomohl, pokud ano, svěřte se a požádejte o pomoc, s tím, že následně tyto peníze po synovi chtějte zpět.