Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.089

Exekuce vkladní knížky 2 osob (dlužníka a nedlužníka) - je to legální, může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1174 x
3 odpovědi
 
Dne 20.2.2017 jsme s přítelkyni zjistili, že exekutorský úřad Praha-Východ nám zablokoval účet, ale ve skutečnosti vkladní knížku u poštovní spořitelny vedenou na oba (jsme přátelé nejsme manželé). Povinná dlužnice je jen moje přítelkyně. Na knížce je 8x více prostředků, než je požadováno, ale i když je uvedeno, že blokace má být do výše dluhu, tak není možné nic vybrat a dočetli jsme se, že blokace účtu což učinil exekutor se na vkladní knížky nevztahuje.
A můžu jako spolumajitel (ne manžel) vybrat polovinu vkladu? Zůstane tam pořád dost na dluh. Banka se odmíta bavit a jde z její strany o porušení zákona?
Co můžeme udělat, když jediné peníze jsou na té knížce a porušil někdo ze zúčastněných zákon, nebo jedná nad svou pravomoc. Děkuji
 
Zdravím Vás, u vkladní knížky se nejedná o běžný účet, proto, zde neplatí pravidla v ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), ale použije se pravidlo dle ust. § 299 odst. 3 občanského soudního řádu, kdy povinnému nesmí být sražena částka, kterou povinný vzhledem ke svým poměrům pro své zaopatření nutně potřebuje. Výši této částky určí soud v usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí. Je-li věc řešena formou exekuce, tak se pro určení tété částky a její výše nařídí jednání.
 
Děkuji za odpověď, jen bych ještě chtěl vědět, když částka na knížce je asi osumkrat vyšší než exekuce chce, a knížka je na povinnou a na mě, nejsem manžel ani druh, jen přítel a nemam s exekuci nic nez že jsem peníze z prodeje nemovitosti napsal ve vkladní knížce na ni at zaplati svoje dluhy a na sebe, taky mám dluhy ale ne exekuce. Banka pry mi nevyplatí polovinu vkladu, i když by tam bylo pořád mnohem vice než exekutor požaduje a zákon říká že blokovat ma jen do výše požadované částky zbytek ne. Banka blokuje vse a je to asi osumkrat vic než je exekuce. Co mam jako spolumajitel dělat? Děkuji
 
Zdravím Vás, z hlediska zdravého rozumu, ale i zákona (zejména exekučního řádu) by banka měla blokovat jen částku určenou exekutorem, a to i na vkladní knížce a zbylou částku byste měl dostat vyplacenu. Pokud by Vám banka peníze stále odmítala vydat, asi Vám nezbude nic jiného než se v této věci obrátit na advokáta. K advokátovi si s sebou vezměte veškeré podklady, které k této věci máte. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.