Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.305

Kdo odpovídá za nezaslání srážky zaměstnance v konkurzu?

Odesláno: 
Otevřeno 851 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
naše firma přijala do pracovního poměru zaměstnance v konkurzu, který tuto skutečnost záměrně zapřel a do osobního dotazníku napsal lživé informace, že žádné takovéto srážky nemá. Personalistky od něho Zápočtového listu nedočkaly, a já mzdová účetní (máme kancelář 150 km od sídla firmy) zpracovávám měsíčně cca 700 zaměstnanců, jsem měla v tom měsíci hodně omezené možnosti podívat se do insolvenčního rejstříku, protože z důvodu úprav program cca 7 dní nešel a ještě nastupovalo celkem 25 lidí. Insolvenční správce nyní nesraženou částku požaduje po zaměstnavateli. Prý je to moje vina. Je to skutečně tak?
 
Zdravím Vás, dle mého názoru je prvotní a větší pochybení na straně zaměstnance, neboť Vám neuvedl pravdu a o srážkách ze mzdy se nezmínil či je zapřel. Druhá věc je ta, že jste si zaměstnance měli prověřit, a to i v insolvenčním rejstříku. Dle mého názoru je tedy řešení následující Vy odešlete insolvenčnímu správci částku, která by se rovnala srážce ze mzdy, s tím, že Váš zaměstnanec Vám bude muset tuto škodu ze 100% uhradit, neboť zde se jedná o úmyslně způsobenou škodu zaměstnavateli. Pro jistotu však tento dotaz rovněž položte i kolegyni, která se zde zabývá pracovním právem, tak Vám jistě na druhou část dotazu odpoví lépe než já.

Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.