Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.997

Zrušení exekuce - dokázání že dluh nezpůsobil dlužník (neplacení zdravotního pojištění zaměstnavatelem)

Odesláno: 
Otevřeno 557 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám kamaráda, který se dostal do složité životní situace.
2013 podepsal smlouvu na dobu určitou - 1 rok s firmou, u které pracoval jako zedník. Žil v domnění, že za něj firma hradí zdravotní pojištění u VZP. V následujících letech žil ve velmi bouřlivém vztahu s přítelkyní, která mu spálila, zničila a vyházela osobní věci a brala veškerou výplatu. Setrvával v situaci, kdy nemohl plnit své závazky a na výzvy zdravotní pojišťovny nereagoval. Byl pravomocně odsouzený a následovala exekuce. Celou záležitost vyřešil tak, že si zříditl trvalé bydliště na městském úřadě MÚ a před vším dále utíkal.
Nedávno mu zemřela matka a on přišel zcela o zázemí. Ovšem díky tomu se jeho bývalá přítelkyně umoudřila a vydala mu zbytek osobních věcí.
Podařilo se mu najít výše zmiňovanou smlouvu, která dokládá, že se do těchto nesnází nedostal vlastním zapříčiněním.
Chtěla jsem se v vámi poradit, zda je možné obnovit soudní řízení a požádat o zrušení této exekuce, když se objevila nová skutečnost, kterou dříve nemohl doložit.
Poradíte mi také prosím, na koho se obrátit kvůli sepsání žádosti? Nejlépe bezplatně případně stačí, když návrh podá žadatel sám?
V tom případě jaké náležitost musí žádost mít? Případně stačí jen takto obdobně soudu situaci popsat?
Věřím, že zvrátit rozhodnutí soudu ještě bude možné. Vím, že by to mému kamarádovi vlilo do žil novou energii a chuť svůj život zcela vyřešit.
Předem moc děkuji za Váš čas a rady.
Přeji pohodový den,
Hana
 
Zdravím Vás, obnova řízení je možná do 3 měsíců od právní moci exekučního titulu, případně do 3 let od právní moci exekučního titulu, a to jen tehdy, pokud by exekuční titul (rozsudek, či platební výměr), tedy rozhodnutí na jehož základě byla exekuce nařízena byl později zrušen. Což však z toho co uvádíte zřejmě není případ Vašeho známého či kamaráda.