Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.978

Konkludentní smlouva O2 a exekuce pro dluh u O2 - dlužník neví jak konkludentní smlouva vznikla

Odesláno: 
Otevřeno 717 x
1 odpověď
 
Na začátku dubna 2017 mi přišlo vyrozumění o exekučním řízení, dle tohoto mi bylo nařízeno uhradit 15 706 Kč. Vcelku mě to překvapilo, jsem v současné době studentka, svědomitě se snažím všechno platit a chodím na půlúvazek do práce.
Daná exekuce se váže ke KONKLUDENTNĚ uzavřené smlouvě s O2 z února 2014. O uzavření smlouvy nic nevím, jsem ale nejspíš málo drsná a podezíravá a tak je možné že jsem pod záminkou průzkumu někomu nadiktovala po telefonu své údaje. Opravdu si nepamatuju každou minutu co se stala před třemi lety. V té době jsem také nebydlela nikde kde bych služby které jsem si "objednala" mohla teoreticky využívat. (pevná linka nebo internet - bydlela jsem v nebytovém prostoru malířského ateliéru a wifi měla od kamarádů).
Zároveň mi nikdy nepřišlo vyúčtování ani na mail ani do schránky trvalého bydliště - tedy k rodičům (pokud někam nezaložili 7 doporučených dopisů adresovaných mým jménem).
Pochybuji že by mi mohl někdo něco dokázat, zároveň já nemůžu nic dokázat jim?
Jsem poněkud bezradná, tahle situace přišla trochu náhle a opravdu nevím co si počít. Peníze na právníka nemám a těch 15.000 Kč mi udělá pěkný nepořádek v rozpočtu.
Neřekla bych kdybych nezaplatila pokutu za MHD ale tohle je trochu na hlavu. Platit 15.000 Kč za něco o čem jsem nevěděla že mám platit ani nevím že jsem něco "podepsala".
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud jste si něco "objednala po telefonu" na základě nějaké ankety či průzkumu, tak se dle nového občanského zákoníku jedná o platně uzavřenou smlouvu. Aby však exekuce mohla být nařízena je k tomu třeba exekuční titul (tedy rozhodnutí), které Vám nařídí dlužnou částku uhradit, až pokud Vy tuto povinnost nesplníte, může být nařízena exekuce.
Pokud se Vám exekuční titul nedostal do rukou ačkoli si řádně přebíráte poštu a jako bydliště jste uvedla bydliště rodičů, kteří poštu přebírají, podejte návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb). V tomto návrhu je nutné argumentovat tak, že Vám do dnešního dne nebyl řádně doručen exekuční titul, ačkoli si přebíráte poštu, který tedy ve vztahu nenabyl právní moci ani vykonatelnosti a z výše uvedených důvodů se tedy jedná o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě nemůže být exekuce nařízena, ale naopak by měla být dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu zastavena.
Návrh na zastavení exekuce je nutné adresovat exekutorskému úřadu, který danou exekuci provádí. Příště pozor na ankety či průzkumy, nejlepší je tyto lidi odbýt nebo říci, že o jejich služby nemáte zájem anebo že si v případě potřeby zajdete na pobočku.