Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.672

Darování vozidla dlužníkovi v exekuci - jak zabránit zabavení auta, automobilu, vozidla?

Odesláno: 
Otevřeno 931 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Má matka s nevlastním otcem mi chtějí koupit automobil, kvůli dojíždění k lékařům s dcerou a synem a nezávislosti na okolí.
Na mé jméno jsou vedené 4 exekuce ve výši nepřesahující 60.000,-. Jaké mám možnosti, aby mi ho nemohli vykonavatelé zabavit?
Mockrát děkuji za odpověď. D.
 
Zdravím Vás, v tomto případě by exekutoři automobil zabavili, a Vy byste se musela pracně bránit. proto Vám doporučuji se s rodiči dohodnout na užívání vozidla, neo zvažtě podání insolvenčního návrhu, nicméně zde musíte být schopna uhradit alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelů a odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Navíc by darovací smlouva musela být uzavřena před podáním insolvenčního návrhu, ale zde riskujete žalobu od exekutora, který by darovací smlouvu mohl napadnout a po podání insolvenčního návrhu by automobil mohl být zpeněžen insolvenčním správcem jako majetek, který jste nabyla v průběhu oddlužení dle ust. § 412 odst. 1 písm, b) insolvenčního zákona (zákon š. 182/2006 Sb.). Navíc pokud máte majetek zajištěný zástavním právem, s vysokou mírou pravděpodonosti by byl v insolvenčním řízení zpeněžen insolvenčním správcem.