Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.879

Dluh spoluvlastníka a exekuce bytu, domu, nemovitosti - co se bude dít dál?

Odesláno: 
Otevřeno 795 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosila bych radu v níže uvedené situaci.
Jsem spolu s bratrem spoluvlastníkem nemovitosti a přilehlých pozemků (ideální polovina vlastnictví). Daň z nemovitosti platíme každý sám (tedy polovinu z příslušné nemovitosti a pozemku).
V srpnu 2015 se v odstavci omezení vlastnictví objevil zápis „zahájení exekuce“ se jménem mého bratra. Bratr vlastní ještě i další nemovitost a pozemky, u kterých je tento záznam uveden rovněž. Bratr odmítá se mnou o tomto hovořit, jde snad o nějaký nedoplatek sociálního pojištění z minulosti.
Co tento stav znamená pro mě jako spoluvlastníka ideální poloviny nemovitosti, co pro případné moje dědice a dědice mého bratra?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pro Vás jako spoluvlastníka dané nemovitosti to znamená to, že kdyby se bratrův spoluvlastnický podíl prodal v rámci exekuce, k čemuž vše směřuje, neboť Váš bratr věci neřeší, tak je možné, že byste byla spoluvlastníkém nemovitosti s novým nabyvatelem tohoto bratrova spoluvlastnického podílu. Pro Vaše dědice bratrova exekuce nic neznamená, neboť povinnou nejste Vy, ale Váš bratr.
Dědicové Vašeho bratra již mají situaci komplikovanější, neboť ti by museli zvážit, zda stojí za to stát se dědicem, tedy zda hodnota majetku převyšuje hodnotu dluhů. Pokud by dluhy byly vyšší než majetek lze dědictví odmítnout, Pokud by dědicové Vašeho bratra dědictví přijali vstoupili by na místo zůstavitele (bratra) i do exekucí, které byly proti bratrovi vedeny, s tím, že by jednotlivé exekuce byly vedeny proti dědicům Vašeho bratra.
To o jaký dluh se jedná zjistíte z úplného výpisu z katastru nemovitostí.