Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.960

Dohoda o uznání dluhu a splátkový kalendář - vymáhání dluhu věřitelem

Odesláno: 
Otevřeno 1133 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
S rodinným příslušníkem jsme podepsali dohodu o uznání dluhu co do důvodu a výše podle občanského zákoníku a dohodu o splátkovém kalendáři, který jsme si nechali ověřit podpisem.
Můžu s tímhle papírem vymáhat po něm částku měsíční podle dohody u některých z orgánů, pokud by neplatil? Má taková dohoda nějakou váhu k uspění např. U soudu jako příkaz k platbě apod?
Mám podezření o jeho placení a plné výši splátky. Já si bral u banky úvěr, kterým jsem zapůjčil rodinnému příslušníkovi peníze.
Děkuji za odpověď a pomoc.
 
Zdravím Vás, ano pokud Vám rodinný příslušník podepsal dohodu o uznání dluhu, a navíc i splátkový kalendář, kde se zavázal svůj dluh měsíčně splácet v dohodnutých splátkách a nečiní tak, tak tuto celou dlužnou částku po něm můžete s úspěchem soudně vymáhat. Jen bych pro jistotu dlužníka raději ještě vyzvala k úhradě a pokud by stále nehradil, tak bych se nechala právně zastoupit advokátem a podala bych v této věci žalobu u soudu. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Jen vězte, že bude-li v rodině probíhat soud, povede to k nabourání vztahů v rodině. Ale pokud se jedná o větší finanční obnos a dlužník by jinak nic neuhradil, asi zde není jiné východisko než se o tyto peníze s dlužníkem soudit.