Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.195

Exekuce a generální inhibitorium

Odesláno: 
Otevřeno 864 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2014 bylo na paní uvedena exekuce, byla pod tzv. generálním inhibitorium.
V sprnu 2016 koupila skútr a za měsíc mi ho prodala, že ho nevyužívá... O exekuci neinformovala.
Koupil jsem jej, máme kupní smlouvu, předávací protokol atd, v září ho na mě registr vozidel bez problémů přepsal. V dubnu jsem měnil trvalou adresu a najednou mi přišlo oznámení od exekutora, že dle registru vozidel jsem novým vlastníkem a že povinná měla zákaz nakládání s majetkem... Poslal jsem kupní smlouvu atd, poslal jsem návrh na vyškrtnutí ze spisu movitých věcí... Exekutor žádosti nevyhověl, vystavil nový exekuční příkaz a ať ho odevzdám, zneplatnil kupní smlouvu.
Ptám se: Pokud bych jako třetí osoba uhradil exekuci 10 500, - Kč, budu konečně vlastníkem té věci? JDe mi o to, aby pokud má víc exekucí a je v insolvenci, aby tam skutr nespadl znovu. Exekutor totiž v usnesení prohlásil klupní smlovu jako neplatnou... Bojím se že když jej vyplatím, objeví se nějaká jiná exekuce a budou se ho vyžadovat stejně...
moc děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, pokud byste uhradil exekuci za povinnou, tak byste danou věc (skútr) ochránil před zabavením vždy v té exekuci, kterou jste uhradil. Nikoli však před případnými dalšími exekucemi.
Zde by bylo řešením buď po povinné požadovat náhradu škody (její úhrada bude vzhledem k exekuci a insolvenci problematická) nebo odstoupit od smlouvy a povinné odevzdat skútr a chtít po ní peníze. Čímž byste měl vyřešeny problémy se skútrem, ale nikoli s povinnou.
Je tedy otázkou kolik mí paní exekucí. Pokud jen jednu, tak by se věc dala vyřešit i úhradou exekuce. Pokud by však exekucí bylo více, bylo by to nutné řešit jinak, a to sice odstoupením od smlouvy - viz. výše.
To, že exekutor prohlásí smlouvu za neplatnou, což je pravda, neboť povinná porušila zákaz nakládat se svým majetkem, nicméně o neplatnosti nebylo rozhodnuto soudem, tak se jedná jen o argumentaci exekutora nikoli o faktické vyslovení neplatnosti kupní smlouvy soudem.