Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.861

DPH u odměny insolvenčního správce - od doby plátce DPH nebo od začátku insolvence, oddlužení, bankrotu?

Odesláno: 
Otevřeno 942 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
nyní nám byla ukončena po 5 letech insolvence, od soudu přišlo rozhodnutí o doplacení DPH insolvenční správkyni. Insolvence trvala od 06/2012-05/2017. Do 02/2014 jsme platili odměnu insolvenční správkyni 1275 Kč, od 03/2014 se stala insolvenční správkyně plátcem DPH 21%, odměna se zvýšila na 1543,80 Kč. Soud po nás nyní chce doplatit DPH od počátku insolvence až do 02/2014 tedy 21 měsíců, kdy insolvenční správkyně plátcem DPH nebyla.
Podali jsme odvolání, jelikož si myslíme, že na tyto peníze (5622,75 Kč) nemá právo.
Udělali jsme správně a co když nám soud nevyhoví?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, když jste již podali odvolání, je již zbytečné se ptát, zda oprávněně či nikoli. Mám za to, že soud spíše vyhoví správkyni, neboť pokud se od určité doby stala plátcem DPH je ji nutné DPH doplatit, neboť ona má od této doby (od doby co se stala plátcem DPH) nárok na odměnu včetně této daně. Nicméně vyčkejte na rozhodnutí odvolacího soudu. Moji odpověď berte jako obecnou, neboť bez spisové značky daného řízení Vám skutečně nemohu odpovědět konkrétněji. Nicméně pokud jste v souladu s poučením soudu podali odvoláni, máte na to právo a vyčkejte rozhodnutí odvolacího soudu.
 
Děkuji za odpověď. Píšete, že dph se musí ins. správkyni doplatit, ale my ho platili zvýšenou částkou a od data, kdy bylo dph zvýšeno a to z částky 1275kč na 1542,80.Soud chce doplatit dobu/21měsíců/. kdy ins. správkyně nebyla plátkyní dph. Platili bychom za něco co nebylo sjednáno. děkuji
 
Zdravím Vás, pokud v té době správkyně nebyla plátcem DPH je nutné= tuto skutečnost soudu sdělit a současně i doložit. Lidé velmi často píši konkrétní dotazy, ale již neuvedou spisovou značku konkrétní věci, takže se jim dostane pouze obecné odpovědi, která nemusí dopadat na jejich projednávanou věc. Proto je vždy lepší u dotazů týkajících se insolvence psát i spisovou značku. Popřípadě je možné i následující řešení, DPH doplatit a poté je po správkyni, za dobu, kdy správkyně nebyla plátcem DPH vymáhat po správkyni jako bezdůvodné obohacení.