Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.698

Zúžení SJM pro exekuci manžela, manželky - ochrana majetku manželského majetku

Odesláno: 
Otevřeno 781 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak se jako manželka mohu bránit proti dluhům manžela, které mu vznikají jeho nedbalostí a odporem k administrativně. Mne tvrdí, že je vše uhrazeno (aby měl ode mne klid), poté následuje další exekuční výzva, opět mi tvrdí, že byl u exekutora a vše je v pořádku a když se vrátíme např. z dovolené, tak mám ve schránce oznámení o exekuční příkaz na blokaci účtu manžela povinného.
Je možné společné jmění manželů SJM nějak omezit? nebo oddělit? Na rozdíl od manžela jsem velmi svědomitá a nechci díky němu přijít o moje peníze či majetek.
Děkuji a jsem s pozdravem,

 
Zdravím Vás, dohoda o zúžení SJM je prevencí proti exekucím budoucím a nikoli těm současným, takže proti stávajícím exekucím Vám dohoda o zúžení SJM nepomůže. Jediným řešením by bylo, pokud by na to Váš manžel měl příjmy, oddlužení, ale vězte, že zde by musel Váš manžel uhradit alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč + částku 6 x 1.089,. Kč (deponace odměny insolvenčního správce) po novele insolvenčního zákona od 1.7.2017 + odměna 250, - Kč za jednu přihlášku pohledávky. Tolik kolik má manžel věřitelů tolik bude přihlášek pohledávek.
Na tomto místě dodávám, že dle ust. § 390a insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.) nově insolvenční návrhy spojené s návrhy dlužníka na povolení oddlužení podávají výlučně akreditované osoby, jimiž jsou advokáti, notáři, exekutoři a insolvenční správci a dále právnické osoby, které získaly akreditaci, nebo 6 měsíců před účinností novely poskytovaly služby v oblasti oddlužení. Jedná se o charity, diakonie a poradny při finanční tísni. Zde je však nutné, aby Váš manžel začal tyto problémy aktivně řešit, bez něj to prostě nepůjde. Jen dodávám, že máte-li nemovitost ve společném jmění manželů na hypotéku, tak je možné, že tato nemovitost by byla v průběhu insolvenčního řízení zpeněžena insolvenčním správcem.