Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.498

Mimoexekuční dohoda věřitele a dlužníka a náklady exekuce, poplatek exekutorovi - musí je dlužník uhradit nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1028 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byla na mne podána exekuce za neuhrazení nájemného. Částka čistého dluhu za nájem byla 36.000 Kč, bohužel během několika let se přičetlo penále a konečná částka vyčíslená exekutorem, tedy i s náklady a odměnou exekutora, se vyšplhala na 480.000 Kč.
Na obecním úřadě jsem se s oprávněnou zaměstnankyní domluvila, že pokud částku 36.000 Kč, splatím ve sjednaném termínu, obecní úřad mi promine penále a exekuci stáhne.
Tuto možnost jsem využila a dlužné nájemné uhradila v termínu obecnímu úřadu, nicméně jsem se dnes (16.08.2017) dozvěděla, že exekutor nařídil srážky ze mzdy na částku 91.000 Kč, jako náklady exekuce.
Je možné, aby vymáhal takovou sumu za exekuci (předpokládám, že za původní dlužnou částku), když jsem dlužnou částku dle dohody uhradila? Je toto jednání exekutora oprávněné a částka na náklady a odměnu exekutora adekvátní, když vlastně žádnou exekuci nepovedl?
Děkuji Monika
 
Zdravím Vás, z toho co píšete (pokud jsou Vámi uváděné informace pravdivé) je zřejmé, že oprávněný nesplnil svoji část dohody (nepodal návrh na zastavení exekuce) a exekutorovi nesdělil, že Vám odpustil příslušenství. Proto bych se opět obrátila na oprávněného a situaci se pokusila řešit v součinnosti s ním. Pokud by to nepomohlo, požádala bych exekutora o vyčíslení vymáhané částky, z čehož bude zřejmé jaké úhrady exekučně vymáhané pohledávky eviduje on. Pokud by něco nesouhlasilo, bylo by nutné podat návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) zákona č. 99/1963 Sb. (občanský soudní řád), neboť právo oprávněného na vymáhání částky ve výši ..., - Kč zaniklo, neboť povinný tuto částku oprávněnému uhradil, Nicméně Vy jako povinná musíte doložit doklady o úhradě této částky, což znamená, kopii dokladu o úhradě, kterým může být kopie ústřižku složenky, kopie potvrzení o úhradě, kopie výpisu z účtu či stvrzenka z bankomatu. Váš návrh zašle exekutor oprávněnému, aby se k němu vyjádřil a následně by tedy exekuce měla být co do této částky zastavena, což pro Vás znamená mimo jiné i to, že pokud jste uhradila zcela jistinu, tak by Vám již nemělo být navyšováno příslušenství pohledávky a zbylou část by poté bylo nutné uhradit. Pokud exekutor nic nevymohl, ale snažil se o to, má dle mého názoru nárok na náhradu nákladů exekuce, neboť i z Vašeho dotazu vyplývá, že jste hradit začala až po nařízení exekuce a nikoli dříve. Jen mám za to, že je možné náklady exekutora ponížit, mám za to, že se tak stalo, neboť nyní je po Vás vymáhána částka ve výši 91.000,- Kč namísto 480.0000,- Kč. Jen mám, za to, že tento dluh nemohl být řešen velmi dlouhou dobu, neboť si jinak nemohu vysvětlit tak vysoké příslušenství pohledávky.