Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.313

Předmanželské dluhy - vliv na novou manželku, nového manžela, odpovědnost za dluhy v manželství

Odesláno: 
Otevřeno 602 x
1 odpověď
 
Pěkný den.
Chtěl bych se zeptat, zda-li je možné uskutečnit svatbu jestliže mám veliké dluhy z podnikání, aby s tím neměl protějšek problémy. Pomůže předmanželská smlouva? Nebo ne?
 
Dobrý den,

myslím, že situace je na zvážení zejména Vaší partnerky ? Ovšem s ohledem na ochranu Vaší budoucí manželky důrazně doporučuji uzavřít tzv. předmanželskou smlouvu (smlouvu o manželském majetkovém režimu), kterou se již před uzavřením manželství rozhodnete, že budete podléhat režimu oddělených jmění.

Rozhodnou-li se ti, kteří chtějí uzavřít manželství pro režim oddělených jmění, jejich společné jmění nikdy nevnikne. Uzavřením manželství se pro ně v majetkové oblasti nic nemění a aktiva i pasiva budou nabývat stejně, jako tomu bylo před uzavřením manželství. Zánikem manželství se žádná věc nestává společnou, neprovádí se žádné vypořádání domácnosti jsou její: schovávat si faktury, účtenky a tak dále.

Tuto smlouvu je nutné uzavřít formou notářského zápisu a smlouvu zároveň ji nechat zveřejnit v Seznam listin o manželském majetkovém režimu vedeného Notářskou komorou ČR.

Samozřejmě tímto zcela nevyloučíte možnost, že Vaši společnou domácnost v budoucnu navštíví např. soudní exekutor, avšak pozice budoucí manželky bude v tomto směru většinově chráněna. Manželka, která žádné dluhy nemá, pak nicméně bude muset doložit, které z věcí přítomných ve společné domácnosti jsou její: schovávat si faktury, účtenky, kupní smlouvy aj.