Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.544.053

Zastavená exekuce - rozhodčí doložka

Odesláno: 
Otevřeno 417 x
3 odpovědi
 
Děkuji za odpověď na dotaz
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/5166-exekuce-sjm-a-dluhy-vznikle-pred-1-1-2014-judikatura-nejvyssiho-soudu-a-ustavniho-soudu.html
Jen jsem zapomněl dodat, že se jednalo o zastavěnou exekuci z rozhodčí doložky a exekuce byla nařízena 08/2017.
Ano, toto vše co jste jmenovala včetně návrhu na částečné zastavení jsem exekutorovi poslal, včetně kopie oddacího listu a rozsudek soudu z 05/17 že se jedná o dluh z doby před manželstvím z roku 2008.
Takže si myslím, že i přes to, že byla exekuce nařízena až teď, tak dle tech judikátu není možné se uspokojit z majetku v SJM ani účtu manzelky povinného.
Mělo by to tedy stačit, že?
 
Zdravím Vás, ano mám za to, že by to mělo být dostačující. Jen bych možná doplnila, že exekuce byla nařízena na základě exekučního titulu, kterým je rozhodčí nález a že současný trend v judikatuře je rozhodčí nálezy spíše rušit a zneplatňovat, a to s ohledem na písemnost řízení a omezenou možnost žalovaného se bránit žalobě a nemožnost žalovaného ovlivnit jmenování rozhodců, kteří věc rozhodují, neboť rozhodčí doložku do smlouvy vtělí žalobce - oprávněný a žalovaný tedy nemá možnost nic v této věci ovlivnit, ale i tento argument jen dle mého názoru je částečně nadbytečný, neboť by muselo u soudu rovněž probíhat i jednání o zrušení rozhodčího nálezu právě s ohledem na výše uvedené skutečnosti.
 
Děkuji jen doplním, že exekuce na základě rozhodčího nálezu byla zastavena, Proběhlo nové soudní řízení již bez rozhodčího nálezu, prostě jen žaloba, na základě nového rozsudku exekuce. Takže shrnutí, exekutor nemůže postihnout majetek ve společném jmění manželů ani účet manžela pro tyto dluhy vzniklé před manželstvím jednomu z manželů, tedy jde ó výlučný dluh jednoho z manzelu, pokud dluh vznikl před uzavřením manželství a v době před 1.1.2014 i přes to, že je exekuce nařízena až v roce 2017. Dá se to takto vysvětlit nebo se mýlím? Díky!!!!!
 
Zdravím Vás, ano je to přesně tak, pokud manželství vzniklo do 31.12.2013 včetně, nelze exekučně postihovat majetek manžela povinného pro výlučné dluhy povinného a exekuce by měla být dle mého názoru zastavena viz. předchozí odpovědi.