Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.961

Insolvence, oddlužení studenta

Odesláno: 
Otevřeno 1004 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
můj synovec stále ještě studuje, nemá tedy žádný trvalý příjem, jen občasné brigády. Přesto se dostal do dluhů, kdy má půjčky u různých zřejmě i nebankovních společností.
Splácení řešil tím, že si vždy vzal další půjčku, aby měl na splátku. Postupně už si i babička vzala úvěr, aby mu pomohla dluh splatit. Přesto stále chodí nové upomínky.
Chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaký způsob, jak zažádat o oddlužení studenta, je to možné když nemá stálý příjem? Nebo prosím o radu jak dále postupovat. A jakým způsobem si může zjistit kde všude a kolik dluží?
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás,
ano i student může podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužen, ale je zde problém v absenci jeho stálého příjmu, což by se v případě oddlužení muselo řešit tak, že by si dlužník své příjmy navýšil pomocí darovací smlouvy či smlouvy o důchodu s jednotlivými osobami, jen dodávám, že těchto smluv může být i více. Tyto smlouvy je nutné opatřit úředně ověřenými podpisy dlužníka i dárce či jednotlivých dárců. Problém je v tom, že oddlužení tak dlužníkovi budou hradit tito dárci a nikoli dlužník sám, což pro dlužníka není příliš výchovné, navíc musí být uhrazena i odměna insolvenčního správce v celkové výši 65.340,- Kč a dárci musí dokládat své příjmy za posledních 6 měsíců, k čemuž by soud dlužníka či jeho zástupce, který insolvenční návrh podal vyzval, neboť oddlužení dlužníka by v tomto případě bylo zcela závislé výhradně na plnění z darovacích smluv či smluv o důchodu.
Jen dodávám, že od 1.7.2017 insolvenční návrh za dlužníka sepisují advokáti, soudní exekutoři, notáři, insolvenční správci, či právnické osoby, které mají akreditaci nebo služby v souvislosti s oddlužením poskytovaly minimálně 6 měsíců před datem 1.7.2017. Dle mého názoru se jedná o bezplatné poradny při finanční tísni, charity.
K problematice oddlužení více vizte také zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/oddluzeni.html
 
Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Ještě bych se ráda zeptala, zda si může někde zjistit, kolik přesně a kde všude dluží. A ještě pokud tedy nemá z čeho splácet, protože studuje, je možné třeba nějak zažádat o přerušení splácení do doby než dostuduje a bude mít svůj příjem? Tento školní rok by měl dostudovat. Nebo není žádné takové řešení?
 
Zdravím Vás, pokud má dlužník exekuce, je možné si nechat například na poště, či magistrátu města vyjet výpis z centrální evidence exekucí, který je zpoplatněn. Zde zjistíte, které exekuce jsou proti dlužníkovi vedeny, následně je však nutné jednotlivé exekutory požádat o sdělení celkové vymáhané částky.
U běžných půjček či úvěrů je to horší, zde to lze u závazků delší dobu po splatnosti zjistit v registru solus, který provozují banky. Pokud však půjčku či úvěry řádně hradí a má alespoň smlouvy o zápůjčce, půjčce či úvěru, je možné požádat věřitele o sdělení aktuální dlužné částky.
Bohužel s nedostatkem příjmu, pokud dlužníku nepomohou dárci se nedá nic dělat, neboť dlužník již v době podání insolvečního návrhu musí mít dostatek prostředků pro splnění zákonných podmínek pro povolení oddlužení.