Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.726

Probíhající insolvence a invalidní důchod

Odesláno: 
Otevřeno 2832 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je mi 43 let, od září 2014 mám schválenou insolvenci. V době žádosti o insolvenci jsem byla zaměstnána a měla jsem smlouvu na dobu neurčitou, mé splátky plnily insolvenci cca na 70 %.
Od března 2017 jsem na pracovní neschopnosti s psychiatrickou diagnozou. V práci jsem dostala výpověď, čili nyní jsou mi splátky pobírány z nemocenské. Vzhledem k tomu, že můj psychický stav se nelepší, můj psychiatr mi nabídl možnost zažádat si o invalidní důchod. Podotýkám, že jsem pod psychiatrickým dohledem od roku 1992, byla jsem také hospitalizována. Pracovala jsem od roku 1992 až do tohoto roku, s tím, že jsem byla asi 2x na ÚP, ale práci jsem si vždy včas našla.
Mohu si zažádat o tento invalidní důchod, přestože mám probíhající insolvenci? V září 2017 to budou 3 roky, kdy probíhá tato insolvence, tudíž zbývají 2 roky a mám strach, že kdyby mi byla, byť částečná invalidita přiznána, aby mi nebyla insolvence ukončena.
Z toho vyplývá můj dotaz, jak by probíhaly srážky z invalidního důchodu, a také v případě, pokud by byl skutečně pouze částečný? Děkuji Vám velice za radu.
 
Dobrý den,

schválené oddlužení plněním splátkového kalendáře nemá na přiznání invalidní důchodu žádný vliv, tedy požádat o jeho přiznání bez obav můžete.

Příjem z invalidního důchodu jakéhokoliv stupně se posuzuje jako příjem a jsou z něj prováděny srážky obdobně, jako byly dříve prováděny z Vaší mzdy nebo nyní z dávek nemocenské.

Přiznání invalidního důchodu zároveň není důvodem pro zrušení oddlužení.