Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.353

Insolvence vypravitele pohřbu - správce chce poslat peníze na insolvenční účet

Odesláno: 
Otevřeno 690 x
1 odpověď
 
Insolvence - vypravitel pohřbu.
Dobrý den, jsem v insolvenci a 2016 mně umřela matka. Usnesení ve věci projednávání pozůstalosti je uvedeno toto: Majetek nepatrné hodnoty zůstavitelkou zanechaný, a to: 10.787 Kč na účtu ČS. Jelikož jsem byl vypravitel.
Jelikož jsem byl vypravitel pohřbu, tak jsem peníze z účtu 2016 vybral (měl jsem přístup k účtu) a jimi zaplatil pohřeb.
Teď v r. 2017 po mně chce můj insolventní správce, abych ty peníze, které byly součástí projednávání pozůstalosti poslal na insolventní účet.
Peníze už dávno nemám, platil jsem jimi pohřeb a jiné také ne. Je nějaká možnost, úleva, abych peníze nemusel posílat?
 
Dobrý den,

bude třeba insolvenčnímu správci prokázat výši nákladů pohřbu Vaší matky, tedy předložte správci fakturu, kterou vystavila pohřební služba. Mám za to, že tyto náklady by měly být zohledněny, resp. odečteny od částky, která Vám byla usnesením notáře jako jedinému dědici a zároveň vypraviteli pohřbu (což je mj. výslovně uvedeno v dědickém usnesneí) vydána.

Pokud by i tak správce trval na svém názoru, že máte celou částku vydat do majetkové podstaty, zašlete písemný dotaz soudu, zda je dle něj názor Vašeho insolvenčního správce správný a Vy opravdu máte povinnost tuto částku vydal do majetkové podstaty.