Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.137

Advokátní úschova peněz a mlčenlivost advokáta - exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 905 x
1 odpověď
 
Ráda bych se zeptala, zda-li je advokát povinen zachovávat mlčenlivost v případě exekuce, dala jsem si k advokatovi peníze na koupi bytu po privatizaci, než došlo k převodu, advokat mi sdělil, že je proti mne vedena exekuce, že mi žádné peníze nevydá, a výše uvedené sdělil exekutorovi, který zadržel celý obnos.
Musím dodat, že jsem žádné dluhy nikde nenechala, k problému došlo vinou zdravotní pojištovny, tedy ZP, kdy v době studia za mne hradil pojištění stát, ale zdravotní pojištovna buďto nezaznamenala tyto platby, někdo je tam odcizil, nebo spletla dlužníka. Byt mám odkoupit hned, finance jsou držené pro exekuci, evidentně neoprávněně.
Děkuji
 
Dobrý den,

mám za to, že advokát postupoval v souladu se zákonem a že na tuto činnost se mlčenlivost advokáta nevztahuje.

Je-li na kohokoliv nařízena exekuce, platí tzv. generální inhibitorium a on by tak neměl dané prostředky povinnému vyplatit.

Není však možné, aby exekutor postihl celou částku složenou do advokátní úschovy v případě, že uschovaná částka přesahuje částku, pro kterou je exekuce vedena (spolu s případnými úroky z prodlení, náklady nalézacího řízení či náklady exekučního řízení).

Pokud máte za to, že exekuce je na Vaši osobu vedena neoprávněně, je třeba danému soudnímu exekutorovi navrhnout zrušení exekuce z důvodu, že pohledávka za zdravotní pojišťovnou nikdy nemohla vzniknout. Je však třeba si obstarat pro dané období potvrzení o studiu o školy, v níž jste v daném období studovala.