Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.559

Insolvence bývalého manžela a vymáhání dluhu po manželce věřitelem - dluh z manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1348 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Jsme s manželem 2015-2017 po rozvodu, společné jmění manželů, tedy SJM není dodnes vypořádané, oba návrhy jsem podávala já.
Bývalý manžel podal na sebe insolvenci, zahrnul do ní veškeré naše dluhy v plném rozsahu, před podáním odešel z pracovních poměrů, nabral a vybral karty a další půjčky, všude zaplatil pouze 1x a podal insolvenci.
Věřitele si samozřejmě vybrali mne a já mám splácet vše.
Ale otázka je tato, napadl mne, byl odsouzen na 2 roky s podmínkou 18 měsíců, byla jsem 2 měsíce v PN, soud mu uložil zaplatit částku v určité výši, ale není zde do kdy, neodvolal se, rozsudek je právoplatný. Jak mám tuto částku vymáhat?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pohledávky z titulu náhrady škody způsobené na zdraví jsou pohledávkou postavenou na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou dle ust. § 169 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona a takové se uspokojují kdykoliv po dobu trvání insolvenčního řízení a v plné výši (mají tzv. přednost před ostatními „běžnými“ pohledávkami).

Tento typ pohledávky je třeba uplatnit na předepsaném formuláři, který naleznete na webu Ministerstva spravedlnosti (https://isir.justice.cz/isir/common/stat.do?kodStranky=FORMULAR – formulář Vyrozumění o uplatnění pohledávky za majetkovou podstatou).
Tento formulář vyplňte, přiložte k němu kopii rozhodnutí soudu, v němž je stanovena povinnost náhrady škody, a zašlete jej insolvenčnímu soudu Vašeho bývalého manžel k příslušné spisové značce. Je vhodné, aby Váš podpis na formuláři byl úředně ověřen, a abyste vyplnila číslo bankovního účtu, na který chcete finance poukázat.

Uplatňovat budete nezajištěnou pohledávku, přičemž druhově se bude jednat o pohledávku skrytou pod č. 20 (Pohledávka na náhradu škody způsobené na zdraví).
 
Dobrý den, děkuji za odpoveď.
Vše odešlu dle Vaší rady. 14.11.mne čeká soud SJM, návrh jsem podávala já už asi před rokem, 1. stání bylo odročeno, býv. manžel podal insolvenci na všechny naše společné dluhy v plné výši. Insolvence mu byla přiznána. Poté jsem byla na návrh jednoho z véřitelů u soudu, kde mi byla rozhodnutím soudu uloženo zaplatit celý dluh??? Pokud on má tedy zaplatit 1/3 dluhu, já mám uloženo zaplatit celý včetně nákladů řízení, co tedy mam chtit u SJM? DLUHY SE MĚLI DĚLIT NAPŮL??? Ztrácím se v tom. Děkuji velice za odpověď.
 
Dobrý den,

bohužel při dluzích vzniklých v manželství platí, že za tyto dluhy odpovídají manželé společně a nerozdílně.

Ohledně majetku (aktiv) mám za to, že zde je třeba žádat rozdělení na poloviny (zejména u domu, kde zajištěný věřitel do insolvenčního řízení bývalého manžela přihlásil svůj nárok jen k ½ domu). Dům však banka tak jako tak zpeněží jak celek.

Ohledně dělení dluhů (pasiv) mám za to, že jakékoliv vypořádání SJM nebude mít účinek navenek, tj. věřitelé nadále mohou žádat plnění dluhu po obou.