Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.350

Splácení dluhu u Provident a hmotná nouze - snížení splátek Provident odmítá, co teď? Exekuce mateřské?

Odesláno: 
Otevřeno 1404 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám půjčku u Providentu kterou sem podepsala v květnu 2016. Má celková částka na splacení byla 42 000 Kč. Celkově jsem společnosti Provident poslala za ten rok 6000 Kč, protože jsem se dostala do finanční tísně, která mi nedovolovala splácet 2000 Kč jak po mě Provident chtěl, takže všechny částky, které jsem za ten rok poslala se jakoby vynulovaly úrokama z prodlení.
Teď se mi jedná o to, že společnost Provident nechce ani slyšet o tom že by jsem jim posílala jenom 500 Kč měsíčně a posunuli mou půjčku na centrální vymáhání pohledávek. Chtějí, abych splácela 2000 Kč. To si já ale na mateřské dovolené tedy MD dovolit nemůžu. Vyhrožují se mi exekuci a já bych chtěla vědět co mi můžou zabavit a jestli mi můžou sáhnout na peněžitou podporu v mateřství PPM? Jaký bude vlastně postup? Majetkově nic nemám, žiji v pronájmu a trvalou adresu mám na Slovensku, kde mají rodiče byt, ale ten není můj. Děkuji.
 
Dobrý den,

primárně mám za to, že je na dlužníkovi, aby při podepsání půjčky zvážil, zda je opravdu schopen splátky řádně hradit anebo se pak vyrovnat s důsledky, které s sebou nehrazení závazku nese. Žádný věřitel totiž není povinen vyhovět dlužníkovi s žádostí o splácení ještě nižší částky, než jak byl vzájemně dohodnut splátkový kalendář.

Okruh věcí, které soudní exekutor může a nemůže zabavit, je definován v ust. § 322 odst. 2 občanského soudního řádu (z výkonu rozhodnutí jsou vyloučeny zejména běžné oděvní součásti, včetně prádla a obuvi, obvyklé vybavení domácnosti, zejména lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, přikrývka a ložní prádlo, pokud hodnota takové věci zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti, dále studijní a náboženská literatura, školní potřeby a dětské hračky, snubní prsten, písemnosti osobní povahy, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se povinného nebo členů jeho rodiny a nosiče dat těchto záznamů, pokud nelze takové záznamy přenést na jiný nosič dat, a jiné předměty podobné povahy, zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný nebo člen jeho domácnosti potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě, hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce, a zvířata, u nichž hospodářský efekt není hlavním účelem chovu a která slouží člověku jako jeho společník.

Byt ve vlastnictví rodičů exekutor postihnout nemůže, nejedná se o Váš majetek.

Srážky z podpory v mateřství / rodičovského příspěvku provádět lze, záleží však na jeho výši; obvykle však tyto příjmy nedosahují výše, ze které by soudní exekutor mohl srážku provést. Při jedné vyživované osobě (1 dítě) nelze provést srážky z příjmu, který je nižší než 7.694,- Kč.