Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.565

Placení výživného otcem v insolvenci - insolvenční správce slíbil alimenty a nic neposílá

Odesláno: 
Otevřeno 1336 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bohužel se na Vás musím obrátit z dotazem ohledně neplacení alimentů.
S otcem naší společné dcery (6 let) od roku 2015 nežijeme ve společné domácnosti. Soud na úpravu styku a určení výše alimentů proběhl 1. 4. 2016. Soud určil, že otec dcery mi má platit měsíčně výživné a to 2000 Kč. Vždy splatné předem do 20. dne v měsíci.
Před X měsíci otec dcery podal žádost na insolvenční soud. Od května 2017 mi otec dcery neplatí výživné, ani nemá snahu platit aspoň malou část (vždy říká, že nemá peníze a tím je věc ukončená).
Samozřejmě jsem to probírala i se sociální pracovnicí, která mi neporadila, jak z něj peníze dostat.
Insolvenční správce, který má mít otce mé dcery na starosti mi dal vyplnit dokumenty, abych mohla uplatnit nárok na dlužné výživné. Emailem mi poslal jen vzkaz že dlužné výživné bude průběžně proplaceno. Toto byl poslední kontakt s insolvenčním správcem.
Chci se zeptat zda se insolvenční správce musí řídit rozsudkem, který určil výši výživného a datum splatnosti. Pokud insolvenční správce nebude plnit své povinnosti správce, jak mám dále postupovat?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, plně Vás chápu, ale bohužel s novelou insolvenčního řízení účinnou od 1.7.2017 je tomu tak, že insolvenční správce si nejprve, a to ze zákona musí tzv. nadeponovat svoji odměnu ve výši 6.534,- Kč, kdy tato pohledávka má přednost i před výživným, ať dlužným či běžným. Až bude tato částka z příjmů dlužníka tzv. nadeponována, tedy proplacena, až poté bude insolvenční správce moci vyplácet dlužné a běžné výživné. Mám za to, že v tomto případě jde o velmi výraznou legislativní chybu, která se bohužel dotkne těch nejzranitelnějších, a to matek samoživitelek. Bohužel s tím v této situaci nikdo nemůže nic dělat, a to ani soud. Věřte mi sama na soudě pracuji (konkrétně jako asistentka soudce na insolvencích). Jen je nutné doufat, že toto legislativní pochybení bude co nejdříve odstraněno. Je mi moc líto, že pro Vás nemám příznivější zprávy.