Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.859

Exekuce daňového bonusu - lze umořit exekucí platu?

Odesláno: 
Otevřeno 680 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
prosím tímto o radu, jak postupovat při exekuci platu u zaměstnance, který měl 2 exekuce na plat (přednostní a nepřednostní) a jako třetí (byla exekuce na daňový bonus poté, kdy exekutor nedosáhl na exekuci platu).
Nyní došlo k zaplacení přednostní pohledávky a mě napadlo, zda by bylo možné, zmiňovanou exekuci daňového bonusu umořit jako klasickou exekuci na plat. Je tento postup možný? Zaměstnanec díky vyššímu příjmu totiž nedosahuje výpočtu daňového bonusu.
Děkuji za Váš čas a ochotu se mým dotazem zabývat.
 
Dobrý den, daňový bonus nelze dle ustálené judikatury započítávat do čisté mzdy povinného pro účely srážek ze mzdy povinného. Postihuje se dle ustanovení zákona o přikázáním jiné peněžité pohledávky, na niž se nevztahují ustanovení o nezabavitelné částce, a srazí tudíž celý. Způsoby vedení exekuce nelze kombinovat, tedy není možno aplikovat na daňový bonus ustanovení zákona týkající se mzdy nebo platu (případně jiného příjmu).
 
Dobrý den,
dle praxe je však možno, aby exekuční příkaz, který byl vystaven první na exekuci majetku (ke které nedošlo, zaměstnanec žádný nemá), byla následně vystavena exekuce na plat (ke které nemohlo dojít z důvodu již probíhajících 2 exekucí - přednostní a nepřednostní), proto byl vystaven 3. exekuční příkaz a to na jiné peněžité pohledávky. Jak tedy postupovat? 3. vystavený exekuční příkaz jsem mohla jako zaměstnavatel platit, protože tato položka byla volná. Nyní došlo k umoření přednostní pohledávky, tedy by teoreticky bylo možné vyhovět i 2. exekučnímu titulu na shodnou exekuci... Jak tedy postupovat? Na jinou peněžitou dávku již exekutor nedosáhne, zaměstnanci nevychází...
 
Dobrý den, Váš dotaz bohužel není zcela srozumitelný a mám za to, že ani dokončený. Z dotazu není mj. jasné, kolik exekucí se proti zaměstnanci vede a jaké exekuční příkazy Vám byly doručeny. Je-li umořena přednostní pohledávka, můžete srážet dále v zákonném rozsahu na nepřednostní pohledávku na základě vydaného exekučního příkazu, který postihuje mzdu povinného, nikoliv exekučního příkazu přikázáním jiné peněžité pohledávky, jak jsem již uvedla. V případě trvajících nejasností prosím podejte svůj dotaz znovu.