Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.758

Řádné splácení exekuce a obstavení věcí v bytě - může to exekutor udělat a zabavit dokonce televizi, televizor, TV?

Odesláno: 
Otevřeno 570 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
u soudu jsem dostala podmínku a zákaz činnosti s penězmi, protože se jednalo o zpronevěru penežité částky.
V září 2017 jsem nastoupila do nového zaměstnání, kde jsem měla mzdu 17500 Kč, první měsíc v pořádku, ale druhý už přišla exekuce na plat. Přišel mi dopis o strhávání ze mzdy, bohužel jinak jsem se bránit nemohla a ani nechtěla, aby se mi dluh rychleji mazal.
Od půlky prosince 2017 jsem nastoupila na pracovní neschopnost, protože začaly v práci problémy, ale peníze se dále ztrhávají.
20.11.2017 mi přišel další dopis od exekutorů ale nedočetla jsem se ničeho jiného než v tom prvním dopise. Pouze o exekutorských poplatcích 56.000 Kč, které musím taky uhradit, což se mi taky zdá strašně moc. Z výplaty 17.500 Kč mi zůstalo úplné minimum, takže se jim začlo posílat celkem dost peněz. Dnes (02.01.2018) mi přijeli p. exekutoři a polepili mi majetek, který já teda moc movitý nemám, ale polepili televizi, set box, router k internetu, lampu, stůl pro syna v dětském pokoji, stůl v obýváku. Jídelní stůl nemám, proto mám menší konferenční stůl který používáme k jídlu.
Jak je možné i když každý měsíc jim peníze chodí mi příjdou zabavit majetek? Řekli mi, že to, že se to posílá z práce není moje dobrovolné placení dluhu. Že to posílá učetní a né já. Což mě taky dost dostalo, protože já přece nemůžu říct učetní: "přestaňte to posílat, " navíc když exekuci nastavili jako přednostní.
Ještě se chci zeptat zda mi mohou zabavit televizi, když mám 5letého syna? Přece díky televizi a dokumentům a těmto věcem se syn učí a zdokonaluje.
Děkuji za odpověd.
S pozdravem Žaneta
 
Dobrý den, v případě, že je soudní exekutor pověřen soudem vedením exekuce, může rozhodnout, jakými způsoby stanovenými v zákoně bude exekuce vedena, a to jedním nebo i několika způsoby najednou. Je tedy možné vést exekuci na mzdu a vedle toho i prodejem movitých věcí, zejména pokud jeden způsob vedení exekuce na majetek povinného nedostačuje k vymožení celé vymáhané pohledávky včetně příslušenství. Současně však zákon určuje, které movité věci nemohou být povinnému zabaveny, jako osobní věci, a dále zpravidla věci, které tvoří obvyklé vybavení domácnosti, apod. Pokud máte za to, že Vám takové věci byly zajištěny (zabaveny), můžete podat návrh na částečné zastavení exekuce prodejem takových movitých věcí. Návrh se podává příslušnému soudnímu exekutorovi.